Root Nationlajmlajme ITTregu i GPU-ve për desktop vazhdoi të bjerë në tremujorin e parë. 2023 

Tregu i GPU-ve për desktop vazhdoi të bjerë në tremujorin e parë. 2023 

-

Raportet e fundit mbi tregun e harduerit të PC-ve kanë qenë në rënie të njëtrajtshme në tremujorin e parë të këtij viti, pasi industria vazhdon të ngecë pas pandemisë dhe GPU-të diskrete të desktopit nuk bëjnë përjashtim. Megjithatë, sektori mund të ndjekë industri të tjera në një rimëkëmbje të ngadaltë duke filluar nga gjysma e dytë e 2023.

Sipas Jon Peddie Research, dërgesat e njësive të bordeve të reja të zgjerimit (AIB) – karta grafike të dedikuara në thelb të desktopit – ranë 12,6% nga tremujori i kaluar dhe 38,2% nga tremujori i parë i 2022. Çdo rikuperim më vonë këtë vit mund të varet nga GPU-të kryesore të lëshuara së fundmi nga AMD dhe Nvidia.

Team Green përjetoi rënien më të madhe në krahasim me tremujorin e mëparshëm, duke ulur dërgesat me 15,2%. Ndërkohë, AMD pësoi një rënie prej 7,5%.

Këta numra i bëjnë jehonë raporteve të fundit nga sektorë të tjerë të PC-ve që tregojnë se konsumatorët nuk janë më në të njëjtin nxitim për të përmirësuar harduerin e tyre siç ishin në vitin 2021. Analistët ia atribuuan rënien gjithashtu pushimeve nga puna dhe shqetësimeve për inflacionin, të cilat janë të lidhura me frikën më të gjerë të një recesioni të afërt. Gjithashtu, pavarësisht serive të reja RTX 40 dhe RX 7000 të vitit të kaluar, shumë klientë mund të kenë vendosur që GPU-të e gjeneratës së mëparshme ishin mjaft të mira.

Tregu i GPU-ve për desktop vazhdoi të bjerë në tremujorin e parë. 2023

Pavarësisht rënies së shitjeve, pjesa e tregut midis tre konkurrentëve në tregun e GPU-ve ka ndryshuar pak në krahasim me tremujorin e mëparshëm. Team Red ruajti pjesën e tij prej 12 për qind të sektorit të grafikëve diskrete të desktopit, ndërsa Intel zvogëloi pak pjesën e Nvidia. Megjithatë, lojtari i ri ka ende vetëm 4% të merkatos, ndërsa jeshilët ruajnë një 84% dominuese. Ndryshimi nga viti në vit është më dramatik: AMD humbi gjysmën e pjesës së saj të tregut.

Mes pakësimit të inventarit, Dr. John Paddy parashikon që dërgesat e reja do të fillojnë të rriten në tremujorin e tretë, me tremujorin e dytë që zakonisht është një periudhë më e ngadaltë. Megjithatë, reagimi i tregut ndaj produkteve të fundit nuk është shfaqur ende plotësisht.

Nvidia dhe AMD lëshuan kartat e tyre më të fundit grafike të rangut të mesëm muajin e kaluar me një pritje përgjithësisht të vakët nga kritikët.

Duke parë përpara, analistët e tjerë presin që tremujori i katërt i këtij viti të tregojë përmirësim për të gjithë harduerin e PC-ve, duke çuar në rritjen e tregut deri në vitin 2024. Pajisja e lojërave kompjuterike duhet të rikuperohet deri në vitin 2025.

Lexoni gjithashtu:

Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Regjistrohu për përditësime
Popullore tani