Root Nationlajmlajme ITSonda Juice e ESA është vendosur me sukses në rrugën e saj drejt Jupiterit

Sonda Juice e ESA është vendosur me sukses në rrugën e saj drejt Jupiterit

-

Sonda e re Juice e Agjencisë Evropiane të Hapësirës është vendosur me sukses në rrugën e saj për të studiuar hënat misterioze të akullta të mbretit të planetëve. Juice u lëshua gjashtë javë më parë, dhe si teleskopi hapësinor James Webb, ai ishte i paketuar posaçërisht për nisje, duke kërkuar një vendosje komplekse të instrumenteve dhe instrumenteve të tij.

Procesi zgjati disa javë, duke përfshirë vendosjen e paneleve diellore për të fuqizuar sonden, antenat për të komunikuar me kontrollorët e misionit në Tokë dhe instrumentet aktuale që do të studiojnë nëse disa nga hënat e Jupiterit mund të kenë jetë.

"Ka qenë një gjashtë javë rraskapitëse, por shumë emocionuese," tha Angela Dietz, zëvendës menaxhere e fluturimit të anijes kozmike për misionin Juice, në një deklaratë nga ESA. "Ne u përballëm dhe tejkaluam sfida të ndryshme për të marrë Juice në formën e duhur për të marrë rezultatet më të mira shkencore nga udhëtimi i tij në Jupiter."

Sonda Juice e ESA është vendosur me sukses në rrugën e saj drejt Jupiterit

Gjatë rrugës, Juice bëri selfie për t'u treguar kontrollorëve të misionit statusin e vendosjeve të ndryshme të 10 instrumenteve të sondës. Tani që vendosja ka përfunduar, mjetet do të aktivizohen një nga një për të verifikuar që të gjitha funksionojnë siç synohet.

“Kjo grup i fuqishëm mjetesh do të mbledhë të dhëna që do të na ndihmojnë t'u përgjigjemi pyetjeve të tilla si: Si janë botët oqeanike të Jupiterit? Pse Ganymede është kaq unik? A mund të ekzistojë jeta – apo ka ekzistuar ndonjëherë – në sistemin e Jupiterit? Si i formësoi mjedisi kompleks i Jupiterit hënat e tij dhe anasjelltas? “Çfarë është një planet tipik gjigant gazi – si u formua dhe si funksionon?” – thuhet në mesazhin e ESA.

Brenda pak më shumë se një viti, Juice do të provojë manovrën e parë në botë, të ndihmuar nga graviteti, nga Hëna në Tokë për ta çuar atë drejt Jupiterit. Nga atje, ai do të fluturojë për në Jupiter për disa vjet, me një mbërritje të pritshme në korrik 2031.

Juice do të bëjë më pas fluturimin e parë pranë Jupiterit dhe hënave të tij midis korrikut 2031 dhe nëntorit 2034, përpara se të hyjë në orbitë rreth Ganymedit. Ganymede është me interes të veçantë për astronomët për shumë arsye, jo më pak e rëndësishmja është se është hëna më e madhe në Sistemin Diellor.

Misioni i Evropës JUICE

Hëna besohet se ka një oqean me ujë të kripur nën sipërfaqen e saj të akullt, dhe uji i lëngshëm është një kërkesë kryesore për jetën siç e njohim ne. Nëse jeta do të evoluonte në errësirë ​​nën koren e akullt të hënës, pothuajse me siguri nuk do të ishte asgjë si ajo që kemi parë në Tokë. Ose ndoshta jo, duke pasur parasysh që ne dimë kaq pak për atë që jeton në thellësitë më të thella të oqeanit.

Në çdo rast, kemi pak kohë për të menduar.

Lexoni gjithashtu:

Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Regjistrohu për përditësime
Popullore tani