Root Nationlajmlajme ITFalcon 9 lëshoi ​​dy satelitë ukrainas në orbitën e Tokës

Falcon 9 lëshoi ​​dy satelitë ukrainas në orbitën e Tokës

-

Edhe lufta në shkallë të gjerë që Rusia po bën kundër Ukrainës dhe granatimet e rregullta të infrastrukturës kritike dhe civile nuk i kanë penguar shkencëtarët ukrainas të zhvillojnë satelitë për qëllime shkencore. Gjatë nisjes së parë të SpaceX në 2023 si pjesë e misionit Transporter-6, mjeti lëshues Falcon 9 lëshoi ​​dy satelitë ukrainas në orbitë.

Ngarkesa e dobishme e SpaceX Falcon 9, e cila u nis më 3 janar në orën 16:55 me kohën e Kievit, përfshinte satelitë PolyITAN-HP-30 dhe EOS SAT-1. Ndarja e kubesatit të parë u bë në orën 01:05:23 pas nisjes, dhe i dyti u lëshua i fundit, në orën 01:31:25. Në total, mjeti lëshues dërgoi më shumë se 100 satelitë të ndryshëm, kubesat dhe anije kozmike në orbitë gjatë misionit dhe i gjithë procesi, si zakonisht, u transmetua drejtpërdrejt.

SpaceX Falcon 9

Nanosatelit PolyITAN-HP-30 u zhvillua nga shkencëtarët e Institutit Politeknik të Kievit për nder të 30 vjetorit të Pavarësisë së Ukrainës. Ai i referohet nanosatelitëve në formë kubi me dy blloqe të formatit 2U CubeSat. Falë kësaj pajisje, shkencëtarët ukrainas do të jenë në gjendje të kryejnë eksperimente mbi efektivitetin e tubave të nxehtësisë. Ato janë elementi kryesor i sistemeve të stabilizimit termik të mjeteve hapësinore.

U krijua një nanosatelit PolyITAN-HP-30 për fondet buxhetore të ofruara nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës së Ukrainës në kuadër të zbatimit të projekteve fituese përkatëse të konkurseve të kërkimit shkencor dhe zhvillimit dhe marrëveshjes bazë të financimit.

EOS SAT-1 është i pari nga shtatë satelitët që do të jenë pjesë e konstelacionit EOS SAT. EOS Data Analytics planifikon të vendosë të 7 satelitët optikë në orbitën e ulët të Tokës deri në vitin 2025.

EOS SAT

Ky do të jetë grupimi i parë satelitor në botë, i fokusuar në nevojat e bujqësisë, midis kompanive që përdorin teknologjitë e sensorëve në distancë të zhvilluara posaçërisht për qëllime bujqësore. Qëllimi përfundimtar i konstelacionit është të mbulojë 100% të tokës bujqësore dhe zonave pyjore në mbarë botën.

Faza e parë e mjetit lëshues që mbështet misionin Transporter-6 ka nisur më parë satelitët GPS III-3, Turksat 5A, Transporter-2, Intelsat G-33/G-34 dhe 10 misione Starlink. Pas ndarjes së fazave, SpaceX Falcon 9 është planifikuar të ulet në Zonën e Uljes 1 (LZ-1) në Portin Hapësinor Cape Canaveral.

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Regjistrohu për përditësime
Popullore tani