Root Nationlajmlajme ITFirefox-i do të sigurojë "mbrojtje të plotë të cookie-ve" për të gjithë si parazgjedhje

Firefox-i do të sigurojë "mbrojtje të plotë të cookie-ve" për të gjithë si parazgjedhje

-

Shfletuesi Firefox, i njohur tashmë për mbrojtjen e tij të privatësisë, së shpejti do të bëhet edhe më privat me një veçori të re që kufizon aksesin në cookies.

Funksioni, i quajtur Mbrojtja Totale e Cookie, synon të forcojë mbrojtjen kundër gjurmimit në internet duke kufizuar aftësinë e faqeve të internetit për të lexuar cookie-t e krijuara nga shërbimet e palëve të treta. Sipas një postimi në blog të Mozilla-s, qasja në çdo cookie do të kufizohet në faqen e internetit që e ka vendosur atë në shfletuesin e përdoruesit, kështu që një cookie e krijuar nga një faqe interneti ose shërbimi nuk do të lexohet nga faqet e tjera të internetit, të cilat përdoruesi i viziton.

Postimi në blog i Mozilla-s shpjegon: “Sa herë që një faqe interneti ose përmbajtje e palëve të treta e ngulitur në një faqe interneti vendos një cookie në shfletuesin tuaj, ajo cookie vendoset në një bankë skedarësh të dedikuar vetëm për atë faqe interneti. Asnjë sajt tjetër nuk mund të hyjë në bankat e cookie-ve që nuk i zotërojnë dhe të zbulojë se çfarë dinë për ju kukitë e faqeve të tjera. Kjo qasje vendos një ekuilibër midis heqjes së veçorive më të këqija të privatësisë së skedarëve të palëve të treta – veçanërisht aftësisë për t’ju ​​gjurmuar – dhe lejimit të këtyre skedarëve të kryejnë funksione më pak invazive (si p.sh. ofrimi i analizave të sakta).

Mozilla Firefox 91

Veçoria e mbrojtjes së cookie-ve është pjesë e strategjisë së vazhdueshme të zhvillimit të fokusuar në privatësi të Mozilla-s, në të cilën Firefox vazhdon të mbështesë format më të sofistikuara të bllokimit të reklamave, ndryshe nga Google Chrome.

Në përshkrimin e nevojës për mbrojtje më të forta të cookie-ve, Mozilla përmendi shembuj të ndryshëm të abuzimit të gjurmimit, duke përfshirë ndjekjen dixhitale Facebook Aplikantët për kredi studentore dhe shitja e të dhënave rreth vizitorëve të Prindërimit të Planifikuar. Shefi i Sigurisë së Mozilla-s, Marshall Erwin, tha për The Verge se organizata dëshiron t'u japë përdoruesve kontroll mbi të dhënat e tyre dhe të ofrojë mbrojtje më të mirë kundër keqpërdorimit të tyre.

“Përdoruesit e internetit sot janë ngecur në një rreth vicioz ku të dhënat e tyre mblidhen pa dijeninë e tyre, shiten dhe përdoren për t'i manipuluar ato”, tha Erwin përmes emailit. “Total Cookie Protection e thyen atë cikël duke i vënë njerëzit në radhë të parë, duke mbrojtur privatësinë e tyre, duke u dhënë atyre zgjedhje dhe duke shkëputur Big Tech nga të dhënat që ata mbledhin çdo ditë. Ky funksion ofron mbrojtjet më të forta të privatësisë në Firefox deri më sot dhe është kulmi i viteve të punës për të luftuar ndjekjen në internet.”

Mund të duhet më shumë se mbrojtja e cookie-ve për të frenuar marrjen e shfrenuar të të dhënave nga kompanitë e mëdha të teknologjisë, por bllokimi i gjurmimit të palëve të treta sigurisht që ka përfitime të qarta të privatësisë.

Funksioni i ri i mbrojtjes së cookie-ve është tashmë i disponueshëm në versionin më të fundit të Firefox-it. Sipas Erwin, Mozilla po ndjek një kornizë kohore të ndryshme për përdorim celular, megjithëse teknologjia është tashmë e disponueshme në versionin Android të shfletuesit Firefox. Sipas Erwin, teknologjia nuk mund të lëshohet në iOS për shkak të rregullave të App Store.

Firefox: shfletues privat
Firefox: shfletues privat
zhvilluesi: Mozilla
Çmimi: Falas

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Lexoni gjithashtu:

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani