Root Nationlajmlajme ITFranca e njohu Holodomorin e viteve 1932-1933 si gjenocid të popullit ukrainas

Franca e njohu Holodomorin e viteve 1932-1933 si gjenocid të popullit ukrainas

-

Kuvendi Kombëtar i Francës kaloi rezolucioni, i cili njeh Holodomorin e viteve 1932-1933 si gjenocid të popullit ukrainas. Ky vendim u mbështet me shumicën e votave – 168 pro.

“Kjo rezolutë synon njohjen nga autoritetet franceze të kësaj urie të detyruar të popullsisë ukrainase si gjenocid, si dhe dënimin e veprimeve të kryera, të cilat u karakterizuan nga shfarosja dhe shkelje masive e të drejtave dhe lirive të njeriut. thotë dokumenti.

Franca e njohu Holodomorin e viteve 1932-1933 si gjenocid të popullit ukrainas

“Teksti për njohjen e Holodomorit si gjenocid i popullit ukrainas u paraqit për shqyrtim nga Asambleja Kombëtare e Francës për herë të tretë dhe më në fund u miratua. Kjo është një fitore shumë e madhe për të gjithë ne, sepse historia dhe faktet historike janë jashtëzakonisht të rëndësishme për francezët, - tha nënkryetari i Shoqatës së Ukrainasve të Francës Volodymyr Kogutyak. — Ambasada e Ukrainës në Francë, komuniteti ukrainas dhe miqtë e Ukrainës kanë punuar për shumë vite për këtë ditë. Falenderojmë deputeten franceze Anne Genet, e cila paraqiti këtë projektligj dhe të gjitha partitë që votuan “pro”.

Siç raporton Kongresi Botëror i Ukrainës, gjatë votimit ishte e mundur të vëzhgohej disponimi i deputetëve - si ata që mbështetën rezolutën ashtu edhe kundërshtarët e tyre. Ishte e qartë se komunistët do ta votonin kundër, por mbështetja e rezolutës nga partia "Uniteti Kombëtar" e Marine Le Pen, e cila njihet për "Rusofilinë" e saj ishte e papritur.

Franca e njohu Holodomorin e viteve 1932-1933 si gjenocid të popullit ukrainas

“Dy vota “kundër” ishin nga deputetë të Partisë Komuniste, të cilët thanë se “nuk janë historianë” dhe sot nuk kanë prova të mjaftueshme për të thënë se Holodomori është gjenocid. Ishte gjithashtu interesante të shihje deputetë nga partia e Marine Le Pen, të cilët votuan "pro" dhe mbajtën një fjalim mjaft të mirë për Ukrainën! Shumë deputetë gjithashtu e krahasuan luftën e Rusisë me Holodomor kundër Ukrainës, veçanërisht "Holodomor". Sigurisht, kjo rezolutë nuk do t'i shpëtojë të vdekurit, por nderon kujtimin e tyre dhe na afron të gjithëve drejt fitores!”. - komenton Volodymyr Kogutyak.

Kështu, Franca iu bashkua një numri vendesh që më parë njohën gjithashtu Holodomorin e viteve 1932-1933 si gjenocid të popullit ukrainas. Islanda e bëri më 23 mars, Belgjika më 10 mars. Një rezolutë e ngjashme është miratuar tashmë nga Republika Çeke, Gjermania, Rumania, Irlanda dhe Bullgaria. Dhe në dhjetor të vitit të kaluar zyrtarisht e njohu Holodomorin si gjenocid Parlamenti Evropian. Përfaqësuesit e saj i bënë thirrje Rusisë që të kërkojë falje zyrtare për mizoritë e kryera nga regjimi sovjetik.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1640779409073250317

Në videomesazhin e tij, presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelenskyi, falënderoi ligjvënësit francezë për hapin parimor dhe të drejtë dhe përhapjen e së vërtetës historike. Ai e quajti votimin "të rëndësishëm dhe domethënës" dhe shtoi se ishte "mirënjohës për kontributin e fuqishëm të Francës në ekspozimin e krimeve të së kaluarës dhe të tashmes të Rusisë totalitare, duke vendosur të vërtetën, drejtësinë dhe rrjedhimisht përgjegjësinë".

Lexoni gjithashtu:

Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Regjistrohu për përditësime
Popullore tani