Oukitel WP21 Ultra
realme 10 4 G
Root Nationlajmlajme ITNjë vështrim i ri në rrotullimin e galaktikave shpëton teorinë e diskutueshme të gravitetit

Një vështrim i ri në rrotullimin e galaktikave shpëton teorinë e diskutueshme të gravitetit

-

Studimi, i udhëhequr nga Dr Indranil Banik nga Shkolla e Fizikës dhe Astronomisë në St Andrews, ka gjetur një shkallë të lartë të parashikuar të rrotullimit të gazit në galaktikën xhuxh, e cila është në përputhje me një teori të hedhur poshtë më parë të njohur si Dinamika Milgromiane (MOND). . Një studim i mëparshëm i shpejtësisë së rrotullimit të gazit në galaktikën xhuxh AGC 114905 tregoi se gazi rrotullohet shumë ngadalë dhe e shpalli teorinë MOND të vdekur.

Teori të tilla janë të nevojshme për të kuptuar universin tonë, sepse, sipas fizikës së njohur, galaktikat po rrotullohen aq shpejt sa duhet të shpërthehen. MOND, një alternativë e diskutueshme ndaj asaj mbizotëruese Teoria e përgjithshme e relativitetit – Kuptimi i gravitetit i frymëzuar nga Ajnshtajni, i cili kërkon që materia e errët të mbajë së bashku galaktikat – nuk kërkon lëndë të errët. Meqenëse materia e errët nuk është zbuluar kurrë, pavarësisht dekadave të kërkimeve të mundimshme, teori të ndryshme janë paraqitur për të shpjeguar se çfarë i mban të bashkuara galaktikat dhe debati vazhdon se cila është e saktë. Shkalla shumë e ulët e rrotullimit e raportuar në studimin nga Mancera Pina et al nuk është në përputhje me parashikimet për një univers të qeverisur nga Relativiteti i Përgjithshëm me materie të errët të bollshme.

Një vështrim i ri në rrotullimin e galaktikave shpëton teorinë e diskutueshme të gravitetit

Grupi i Dr. Banik thotë se shkalla e lartë e rrotullimit e parashikuar nga teoria e gravitetit MOND është në përputhje me vëzhgimet nëse prirja e galaktikës është shumë e lartë.

Rrotullimi i yjeve dhe gazit në galaktikat e largëta nuk mund të matet drejtpërdrejt. Vetëm komponenti përgjatë vijës së shikimit njihet nga matjet e sakta spektroskopike. Nëse e shikoni galaktikën pothuajse ballë për ballë, ajo kryesisht do të rrotullohet në rrafshin e qiellit. Kjo mund t'i mashtrojë vëzhguesit që të mendojnë se galaktika në të vërtetë po rrotullohet shumë ngadalë, duke kërkuar që ata të mbivlerësojnë prirjen midis diskut dhe rrafsheve të qiellit. Kjo mënyrë për të vlerësuar se sa eliptike duket të jetë një galaktikë.

Studimi i ri eksploroi këtë pyetje të rëndësishme duke përdorur simulime të detajuara MOND të një galaktike disku të ngjashme me AGC 114905, të kryera në Universitetin e Bonit nga Srikanth Nagesh dhe Pavel Krupa, profesor në Universitetin e Bonit dhe Universitetin Charles në Pragë. Simulimet tregojnë se mund të duket disi eliptik, edhe kur shikohet përpara. Kjo është për shkak se yjet dhe gazi në galaktikë kanë gravitet dhe mund të tërhiqen në një formë disi jo rrethore. Një proces i ngjashëm shkakton krahë spirale në galaktikat e diskut, të cilat janë aq të zakonshme saqë shpesh quhen galaktika spirale.

Një vështrim i ri në rrotullimin e galaktikave shpëton teorinë e diskutueshme të gravitetit

Si rezultat, galaktika mund të jetë shumë më afër shikuesit sesa menduan vëzhguesit. Kjo mund të nënkuptojë se galaktika po rrotullohet shumë më shpejt sesa raportohet, duke hequr një ngarkesë nga MOND.

Dr. Banick, autori kryesor i studimit të ri, tha: "Simulimet tona tregojnë se animi i AGC 114905 mund të jetë dukshëm më i vogël se sa raportohet, që do të thotë se galaktika në të vërtetë po rrotullohet shumë më shpejt nga sa mendojnë njerëzit sipas pritshmërive të MOND." Dr Hongsheng Zhao, nga Shkolla e Fizikës dhe Astronomisë në Universitetin e St Andrews, tha: "Shkalla shumë e ulët e regjistruar e rrotullimit të kësaj galaktike nuk është në përputhje me MOND dhe qasjen standarde ndaj lëndës së errët. Por vetëm MOND është në gjendje ta anashkalojë këtë kontradiktë."

Studimi i ri argumenton gjithashtu se një efekt i ngjashëm "pjerrësi i rremë" nuk ka gjasa të ndodhë nën Qasjen Standarde të Materieve të Errëta sepse galaktika dominohet nga një aureolë e lëmuar e materies së errët. Yjet dhe gazi kanë pak efekt në gravitetin, kështu që disku nuk është "vetëgravitues".

Një vështrim i ri në rrotullimin e galaktikave shpëton teorinë e diskutueshme të gravitetit

Kjo do të thotë se ka të ngjarë të shfaqet shumë e rrumbullakët kur shikohet drejtpërdrejt, gjë që mbështetet nga simulimet e kryera nga një grup tjetër. Si rezultat, elipticiteti i vëzhguar duhet të jetë për shkak të një animi të konsiderueshëm midis diskut dhe rrafsheve të qiellit. Në këtë rast, shpejtësia e rrotullimit do të jetë shumë e ulët, që do të thotë se ka pak lëndë të errët në galaktikë. Në këtë pikëpamje, është e pamundur që një galaktikë xhuxh e izoluar të ketë një sasi kaq të vogël të materies së errët, duke pasur parasysh se sa masë ka ajo në formën e yjeve dhe gazit.

Pavlo Krupa, një profesor në Universitetin e Bonit dhe Universitetin e Charles në Pragë, tha për kontekstin më të gjerë të këtyre rezultateve: "Megjithëse MOND performon mirë në testet e kryera, qasja standarde shkakton probleme shumë serioze në të gjitha shkallët, nga galaktikat xhuxh. si AGC 114905 në shkallët kozmologjike të gjetura nga shumë grupe të pavarura".

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Lexoni gjithashtu:

Burimifiz

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

1 Koment
Më të rejat
Më të vjetrit Më popullorja
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani