Root Nationlajmlajme ITAstronomët kanë zbuluar një yll "standard ari" në Rrugën e Qumështit

Astronomët kanë zbuluar një yll "standard ari" në Rrugën e Qumështit

-

Në periferi të diellit tonë në galaktikën Rruga e Qumështit është një yll relativisht i ndritshëm në të cilin astronomët kanë identifikuar gamën më të gjerë të elementeve që mund të jenë të pranishëm në një yll jashtë sistemit tonë diellor. Studimi, i udhëhequr nga astronomi i Universitetit të Miçiganit, Jan Roederer, zbuloi 65 elementë në yllin HD 222925. Dyzet e dy nga elementët e zbuluar janë elementë të rëndë, të cilët janë në fund të tabelës periodike. Identifikimi i këtyre elementeve në një yll të vetëm do t'i ndihmojë astronomët të kuptojnë të ashtuquajturin proces të kapjes së shpejtë të neutronit, ose një nga mënyrat kryesore se si krijohen elementë të rëndë në univers.

“Me sa di unë, ky është një rekord për çdo objekt jashtë sistemit tonë diellor. Ajo që e bën këtë yll kaq unik është përqindja shumë e lartë relative e elementeve të renditur në dy të tretat e poshtme të tabelës periodike. Ne zbuluam madje edhe ar”, tha Roederer. “Këto elementë janë marrë si rezultat i procesit të kapjes së neutroneve të shpejta. Kjo është ajo që ne po përpiqemi të studiojmë: fizikën për të kuptuar se si, ku dhe kur janë prodhuar këta elementë."

Procesi, i quajtur edhe "procesi r", fillon me praninë e elementeve të lehta si hekuri. Pastaj, shpejt - rreth një sekondë - neutronet shtohen në bërthamat e elementeve të lehta. Rezultati është formimi i elementëve më të rëndë si seleniumi, argjendi, teluri, platini, ari dhe toriumi – lloji që gjendet në HD 222925, të cilat astronomët thonë se të gjitha rrallë gjenden në yje. "Për të çliruar neutronet dhe për t'i shtuar ato në bërthamat e atomeve, ju nevojiten shumë neutrone të lira dhe energji shumë të lartë," tha Roederer. "Nuk ka shumë mjedise ku kjo mund të ndodhë."

Astronomët kanë zbuluar një yll "standard ari" në Rrugën e Qumështit

Një mjedis i tillë është konfirmuar: bashkimi i yjeve neutron. Yjet neutron janë bërthamat e shembur të yjeve supergjigantë, të cilët janë objektet qiellore më të vogla dhe më të dendura të njohura. Përplasja e çifteve të yjeve neutron shkakton valë gravitacionale dhe në vitin 2017 astronomët zbuluan për herë të parë valë gravitacionale nga bashkimi i yjeve neutron. Një mënyrë tjetër në të cilën mund të ndodhë procesi r është përmes vdekjes shpërthyese të yjeve të fuqishëm. Elementet që Roederer dhe ekipi i tij identifikuan në HD 222925 u formuan ose në një supernova masive ose në bashkimin e yjeve neutron në fillimin e universit.

Ky yll mund të përdoret si një përfaqësues për atë që mund të ndodhë si rezultat i një prej këtyre ngjarjeve. Çdo model i zhvilluar në të ardhmen që tregon se si procesi r ose natyra prodhon elementë në dy të tretat e poshtme të tabelës periodike duhet të ketë të njëjtin nënshkrim si HD 222925, thotë Roederer.

E rëndësishmja, astronomët përdorën instrumentin e teleskopit hapësinor Hubble, i cili mund të mbledhë spektrat ultravjollcë. Ky instrument luajti një rol kyç në lejimin e astronomëve për të mbledhur dritën në pjesën ultravjollcë të spektrit, dritën e dobët që vjen nga një yll i ftohtë si HD 222925. Astronomët përdorën gjithashtu një nga teleskopët Magellan - një konsorcium me të cilin UM është partner - në Observatorin e Las Vegas-Campanas në Kili për të mbledhur dritën nga HD 222925 në pjesën optike të spektrit të dritës. Këto spektra kodojnë "gjurmët kimike të gishtërinjve" të elementeve brenda yjeve dhe leximi i këtyre spektrave u mundëson astronomëve të përcaktojnë jo vetëm elementët tashmë të pranishëm në yll, por edhe sasinë e secilit element.

Shumë nga bashkautorët e studimit janë pjesë e një grupi të quajtur R-Process Alliance, një grup astrofizikanësh që punojnë për të zgjidhur pyetje të mëdha që lidhen me procesin r. Ky projekt përfaqëson një nga qëllimet kryesore të grupit: të përcaktojë se cilët elementë dhe në çfarë sasie janë prodhuar në procesin r me një nivel të paparë detajesh.

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Lexoni gjithashtu:

Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Regjistrohu për përditësime
Popullore tani