Root Nationlajmlajme ITStudiuesit kanë zbuluar rryma avionësh në mantelin magnetik të Marsit

Studiuesit kanë zbuluar rryma avionësh në mantelin magnetik të Marsit

-

Grupi hulumtues nga Universiteti Umeå dhe Instituti Suedez i Fizikës Hapësinore në Kiruna zbuluan rryma avionësh në guaskën magnetike Mars, duke përdorur të dhënat e mbledhura nga anija kozmike MAVEN e NASA-s. Kjo është hera e parë që një avion i tillë zbulohet në mbështjellësin magnetik të një planeti të ndryshëm nga Toka. Rezultatet janë publikuar në revistë Përparimet Shkenca.

Mars

Një avion magnetosheath është një grumbull i plazmës që rrjedh në një magnetosheath. Karakterizohet nga të qenit më i shpejtë ose më i dendur se rrethina e tij, ose ndonjëherë edhe më i shpejtë dhe më i dendur. Magnetosfera është pjesa e hapësirës ku era diellore detyrohet të rrjedhë rreth planetit.

"Rrjedhat e avionëve në magnetosferë janë vëzhguar afër Tokës për 25 vjet dhe ne ishim shumë të interesuar të shihnim nëse ato mund të gjendeshin diku tjetër," thotë Herbert Gunnell, profesor i asociuar në Universitetin Umeå, i cili drejtoi studimin.

Anija kozmike MAVEN e NASA-s ka qenë në orbitën e Marsit që nga viti 2014 për të studiuar atmosferën marsiane dhe ndërveprimin e saj me erën diellore.

“Përpara MAVEN, ne kishim vetëm satelitë rreth Tokës me instrumente mjaft të shpejtë për të zbuluar avionët. Por nuk ishte e qartë se do t'i gjenim në Mars, sepse ka dallime të rëndësishme midis dy planetëve. Për shembull, Marsi është më i vogël se Toka dhe nuk ka fushë magnetike globale, kështu që mbështjellja magnetike në Mars është shumë më e vogël se në Tokë. Pavarësisht këtyre dallimeve, ne tani e dimë se Marsi ka edhe avionë magnetikë”, thotë Herbert Gunnell.

Mars

"Ne kemi parë tashmë se avionët në magnetosferë gjenerojnë valë dhe se ato mund të udhëtojnë nëpër të gjithë magnetosferën dhe në rajonin e fushave magnetike më të forta poshtë. Ne sapo kemi zbuluar se ato ekzistojnë në Mars dhe do të jetë interesante të mësojmë më shumë rreth tyre dhe rolin që ata luajnë në ndërveprimin midis Marsit dhe erës diellore."

Lexoni gjithashtu:

BurimiFiz
Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Regjistrohu për përditësime
Popullore tani