Root Nationlajmlajme ITMinistria e Çështjeve Dixhitale dhe Nokia po nisin një projekt të përbashkët për përditësimin e pajisjeve të telekomit

Ministria e Çështjeve Dixhitale dhe Nokia po nisin një projekt të përbashkët për përditësimin e pajisjeve të telekomit

-

Komunikimet dhe interneti në qytetet e vijës së parë do të bëhen rezistente ndaj granatimeve - Ministria e Çështjeve Dixhitale të Ukrainës së bashku me Nokia të nisë një projekt pilot.

Gjatë një lufte në shkallë të plotë, komunikimi cilësor luan një rol kritik, veçanërisht për ushtrinë, e cila duhet të komunikojë me njëri-tjetrin. Pra, pavarësisht nga fakti se Rusia shkatërron rrjetet bazë të internetit, operatorët e telekomit përpiqen të rivendosin komunikimin sa më shpejt që të jetë e mundur, edhe gjatë ndërprerjeve dhe granatimeve.

Ministria e Çështjeve Dixhitale dhe Nokia po nisin një projekt të përbashkët për të rivendosur infrastrukturën e telekomit

“Që nga fillimi i luftës në shkallë të plotë në Ukrainë, një e katërta e të gjitha rrjeteve të internetit janë dëmtuar, dhe kjo është rreth 3 stacione bazë. 1800 prej tyre kanë rifilluar tashmë punën, dhe rreth 500 vendbanime janë përsëri të lidhura, - vuri në dukje Zëvendëskryeministri për Inovacion, Zhvillimin e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë - Ministri i Transformimit Dixhital Mykhailo Fedorov. "Në përgjithësi, sipas Bankës Botërore, nevojiten më shumë se 2,2 miliardë dollarë për të rivendosur një infrastrukturë të plotë dhe për të kthyer industrinë e telekomit në gjendjen e saj të paraluftës."

Sipas tij, tani ekipi Ministria e Figurave po punon për projekte që do të ndihmojnë në rivendosjen e shpejtë të rrjeteve të internetit në qytetet e vijës së parë dhe rivendosjen e komunikimit në territoret e de-okupuara. Një prej tyre është një projekt i përbashkët me Nokia për të rivendosur infrastrukturën e telekomit në qytetet e vijës së parë. Qëllimi i tij është t'u sigurojë ukrainasve një internet më të qëndrueshëm që do të ishte më i pavarur nga furnizimi me energji.

Zbatimi i projektit do të fillojë në rajonin Kherson. Këtu, sipas Mykhailo Fedorov, është planifikuar të përditësohen pajisjet e telekomit dhe të kalohet në rrjetet e internetit të pavarura nga energjia, të cilat do të mbrohen më shumë nga bombardimet dhe ndërprerjet. Gjithashtu ka plane për vendosjen e kabllove nën tokë. Falë kësaj, banorët vendas do të mbeten të lidhur edhe në kushte kritike dhe ofruesit nuk do të rrezikojnë jetën e tyre.

Starlink

Zgjidhja e parë e provës do të jetë Posad-Pokrovske në rajonin Kherson. Javën e kaluar, ekipe nga Ministria e Dixhitalit dhe Nokia udhëtuan atje për të vlerësuar shkallën e shkatërrimit. Tani të gjitha rrjetet e internetit në fshat janë shkatërruar nga bombardimet dhe bombardimet, kështu që njerëzit shkojnë në këshillin e fshatit për të thirrur të dashurit e tyre. Ai punon atje Starlink. Pas projektit pilot, ekipi planifikon të shtrijë iniciativën në rajone të tjera të prekura nga granatimet ruse.

Mykhailo Fedorov falënderoi Nokia për të qenë kompania e parë që iu bashkua projektit dhe për mbështetjen e sistemit të komunikimit në Ukrainë. Kompania më parë dhuroi 5000 rutera Wi-Fi për të ndihmuar nxënësit e shkollave të vazhdojnë studimet e tyre në strehimore gjatë sulmeve ajrore.

Lexoni gjithashtu:

Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Regjistrohu për përditësime
Popullore tani