Root Nationlajmlajme ITNjerëzimi ka plane të mëdha për minierat hapësinore, por ka…

Njerëzimi ka plane të mëdha për nxjerrjen e mineraleve në hapësirë, por ka shumë "por"

-

Ashtu si Toka, trupat planetarë si Hëna, Marsi, asteroidet dhe kometat përmbajnë rezerva të mëdha burimesh të vlefshme. Kjo ka tërhequr vëmendjen e studiuesve dhe industrialistëve, të cilët shpresojnë që një ditë t'i minojnë ato për të mbështetur ekonominë e hapësirës. Megjithatë, krijimi i çdo lloj industrie minerare jashtëtokësore do të jetë një detyrë e vështirë. Le të shohim se çfarë do të ndeshen njerëzit në hapësirë ​​në këtë zonë.

Përdorimi i burimeve në vend

Kur mendoni për minierat jashtëtokësore, me siguri imagjinoni nxjerrjen e materialeve nga trupa të ndryshëm në hapësirë ​​dhe dërgimin e tyre në Tokë. Por ky nuk ka gjasa të jetë shembulli i parë i qëndrueshëm komercialisht. Nëse do të donim të krijonim një prani të përhershme njerëzore në Hënë, siç propozon NASA, do të na duhej të rimbushim rezervat e astronautëve që jetojnë atje. Burimet si uji mund të riciklohen vetëm në një masë të caktuar.

NASA Artemis

Në të njëjtën kohë, lëshimi i burimeve nga Toka është shumë i shtrenjtë. Që nga viti 2018, kushtonte rreth 1 dollarë për të nisur 2400 kg material në orbitën e ulët të Tokës, dhe akoma më shumë për të nisur më lart ose në Hënë. Ka të ngjarë që materialet e nxjerra në hapësirë ​​do të përdoren në hapësirë ​​për të ndihmuar në kursimin e këtyre kostove. Mbledhja e materialeve të nevojshme në nivel lokal quhet "përdorimi i burimeve në nivel lokal". Mund të përfshijë gjithçka, nga nxjerrja e akullit deri te mbledhja e dheut për strukturat e ndërtimit. NASA aktualisht po studion mundësinë e ndërtimit të ndërtesave në Hënë duke përdorur printimin 3D.

Minierat në hapësirë ​​mund të ndryshojnë gjithashtu mënyrën se si kontrollohen satelitët. Sipas praktikës ekzistuese, satelitët largohen nga orbita pas 10-20 vjetësh, kur u mbaron karburanti. Një nga qëllimet kryesore të kompanive hapësinore si Orbit Fab është të zhvillojnë një lloj sateliti që mund të furnizohet me karburant të mbledhur në hapësirë.

Çfarë burimesh ka?

Kur bëhet fjalë për mundësitë e minierave jashtë Tokës, ka disa burime që janë të dobishme dhe të bollshme. Disa asteroidë përmbajnë sasi të mëdha hekuri, nikel, ari dhe metale të grupit të platinit që mund të përdoren në ndërtim dhe elektronikë. Regoliti hënor (shkëmbi dhe dheu) përmban helium-3, i cili mund të bëhet një burim i vlefshëm në të ardhmen nëse bashkimi bërthamor bëhet i zbatueshëm dhe i përhapur. Kompania britanike Metalysis ka zhvilluar një proces që mund të nxjerrë oksigjen nga regoliti hënor.

Njerëzimi ka plane të mëdha për nxjerrjen e mineraleve në hapësirë, por ka shumë "por"

Akulli pritet të ekzistojë në sipërfaqen e Hënës, në krateret me hije të përhershme pranë poleve të saj. Shkencëtarët gjithashtu besojnë se akulli ekziston nën sipërfaqen e Marsit, asteroideve dhe kometave. Mund të përdoret për të mbështetur jetën ose mund të ndahet në oksigjen dhe hidrogjen dhe të përdoret si lëndë djegëse.

Si do të nxjerrim minerale në hapësirë?

Disa propozime të minierave jashtë Tokës janë të ngjashme me minierat në Tokë. Për shembull, ne mund të minojmë regolitin hënor me një skapëse ose një asteroid me një makinë të mërzitshme tuneli. Propozime të tjera janë të pazakonta - për shembull, përdorimi i një makine vakum për të tërhequr regolit përmes një tubi.

Hënë

Studiuesit nga Universiteti i Sidneit, Uellsi i Ri Jugor dhe Universiteti Kombëtar Australian sugjerojnë përdorimin e biominimit. Në këtë rast, bakteret e bartura në asteroid do të konsumojnë disa minerale dhe do të lëshojnë gaz që mund të mblidhet nga sonda.

Çfarë problemesh mbeten?

Puna e kryer në Qendrën Australiane për Kërkime Inxhinierike Hapësinore të UNSW-së ka të bëjë me gjetjen e mënyrave për të reduktuar rreziqet në industrinë e burimeve hapësinore. Sigurisht që ka shumë probleme teknike dhe ekonomike. Të njëjtat kosto fillestare që i bëjnë shumë të etur për të filluar minierat jashtë Tokës do të thotë gjithashtu se transportimi i pajisjeve të minierave në hapësirë ​​do të jetë i shtrenjtë. Për të qenë me kosto efektive (ose edhe të realizueshme), operacionet e minierave duhet të jenë sa më të lehta.

Minierat jashtëtokësore duhet të jenë kryesisht të automatizuara ose të kontrolluara nga distanca, duke pasur parasysh sfidat e shtuara të dërgimit të njerëzve në hapësirë, siç është nevoja për mbështetje për jetën, shmangia e rrezatimit dhe kostot shtesë të nisjes. Megjithatë, edhe sistemet e minierave në Tokë nuk janë ende plotësisht të automatizuara. Para se të filloni minierat në asteroidë, duhet të përmirësoni robotikën.

Megjithëse anijet kozmike janë ulur në asteroidë disa herë dhe madje kanë marrë mostra, shkalla jonë e përgjithshme e suksesit për uljet në asteroide dhe kometa është e ulët.

Hënë

Ka edhe konsiderata mjedisore. Minierat hapësinore mund të ndihmojnë në reduktimin e nxjerrjes së mineraleve nga Toka. Por kjo ndodh nëse minierat jashtë Tokës rezultojnë në një ulje, jo një rritje, në numrin e lëshimeve të raketave, ose nëse burimet kthehen në Tokë dhe përdoren në të.

Ndërsa mbledhja e burimeve në hapësirë ​​mund të nënkuptojë se nuk ka nevojë për t'i lëshuar ato nga Toka, më shumë lëshime do të ndodhin në mënyrë të pashmangshme me zhvillimin e ekonomisë hapësinore. Përveç kësaj, ekziston pyetja nëse metodat e propozuara të minierave do të funksionojnë në mjedisin hapësinor. Trupa të ndryshëm planetarë kanë atmosfera të ndryshme (ose mungesë të tyre), gravitet, gjeologji dhe mjedise elektrostatike (për shembull, toka mund të jetë e ngarkuar elektrike për shkak të grimcave nga Dielli).

Se si këto kushte do të ndikojnë në operacionet jashtëtokësore nuk dihet ende.

Megjithëse ky është vetëm fillimi, një numër kompanish aktualisht po zhvillojnë teknologji për minierat jashtëtokësore, eksplorimin e hapësirës dhe përdorime të tjera të hapësirës.

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Lexoni gjithashtu:

Burimifiz
Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Regjistrohu për përditësime
Popullore tani