Root Nationlajmlajme ITPër të mbijetuar në Hënë ose Mars, njerëzit do të kenë nevojë për pajisje fotoelektrokimike

Për të mbijetuar në Hënë ose Mars, njerëzit do të kenë nevojë për pajisje fotoelektrokimike

-

Një studim i ri i botuar në revistën Nature eksploron një qasje të re ndaj problemit të burimeve, duke argumentuar se teknologjitë që njerëzit kanë përdorur deri më tani për të jetuar në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës (ISS) nuk janë të përshtatshme për asgjë tjetër përveç një posti orbital. Për jetën në Hënë apo Mars, astronautët do të kenë nevojë për diçka tjetër dhe shkencëtarët besojnë se pajisjet fotoelektrokimike mund të jenë zgjidhja.

Në nenin, shkruar nga profesoresha e asociuar e Universitetit të Warwick, Katharina Brinkert, thotë se rreth 1,5 kW nga buxheti total i energjisë 4,6 kW i Sistemit të Kontrollit Mjedisor dhe Mbështetjes së Jetës në ISS përdoret aktualisht për të prodhuar oksigjen duke përdorur procesin fotovoltaik të elektrolizës. Gjeneratori i oksigjenit në stacionin hapësinor përdor rrymë elektrike të drejtpërdrejtë për të shkaktuar një reaksion kimik jo spontan, duke ndarë molekulat e oksigjenit nga hidrogjeni, duke lejuar astronautët të marrin frymë në hapësirë.

Për të mbijetuar në Hënë ose Mars, njerëzit do të kenë nevojë për pajisje fotoelektrokimike

Procesi me dy hapa i sistemit OGA (shndërrimi i dritës së diellit në energji elektrike dhe më pas përdorimi i energjisë elektrike për një proces elektrolitik) është i shtrenjtë, i rëndë dhe i prirur për prishje, kështu që mund të jetë një pengesë në misionet hapësinore me kohëzgjatje larg Tokës. Një qasje alternative e propozuar nga Brinkert dhe kolegët e tij është përdorimi i pajisjeve fotoelektrokimike (PEC) në vend të elektrolizuesve fotoelektrikë.

Ndryshe nga OGA-të, pajisjet PEH do të bazohen në një proces me një hap të krijuar për të kthyer energjinë diellore drejtpërdrejt në energji kimike. Materialet gjysmëpërçuese do të konvertojnë rrezatimin elektromagnetik në oksigjen dhe hidrogjen, pa pasur nevojë për prodhim të ndërmjetëm të energjisë elektrike.

Puna kërkimore krijon "baza teorike për përdorimin e pajisjeve FEH në habitatet në Hënë dhe Mars" dhe eksploron mundësinë e krijimit të makinave FEH të projektuara posaçërisht për prodhimin e oksigjenit dhe përpunimin e dioksidit të karbonit në këto toka të largëta, të huaja.

Qasja fotoelektrokimike duket e arsyeshme, përfundojnë autorët e artikullit, megjithëse disa pyetje mbeten ende të hapura. Hulumtimi për efikasitetin afatgjatë dhe "densitetin e fuqisë" të pajisjeve FEH është ende në vazhdim, ndërsa "shfrytëzimi i burimeve në vend" (d.m.th., përdorimi i materialeve të gjetura në Hënë ose Mars për të ndërtuar këto makina FEH) dhe aftësinë për të vepruar në mikrogravitet duket se është më pak problem.

Lexoni gjithashtu:

Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Regjistrohu për përditësime
Popullore tani