Root Nationlajmlajme ITNjë shpërthim i madh vullkanik ndodhi në hënën e Jupiterit Io

Një shpërthim i madh vullkanik ndodhi në hënën e Jupiterit Io

-

Shkencëtari i lartë i Institutit të Shkencave Planetare Jeff Morgenthaler, duke përdorur Observatorin PSI Input/Output Io (IoIO), zbuloi në Io, një satelit Jupiteri, një shpërthim i madh vullkanik. Shkencëtari ka përdorur observatorin, i vendosur pranë Benson, Arizona, për të monitoruar aktivitetin vullkanik në Io që nga viti 2017.

Io është pjesa më e brendshme e katër hënave të mëdha të Jupiterit, dhe është gjithashtu trupi me aktivitetin më të madh vullkanik në Sistemin Diellor. Sateliti e mori këtë karakteristikë për shkak të efekteve të baticës që ai përjeton Jupiteri dhe dy “shokët” e tjerë të mëdhenj, Europa dhe Ganymede.

Jupiteri

Observatori IoIO përdor një teknikë të veçantë që zbeh dritën që vjen nga Jupiteri për të bërë të mundur imazhin e gazeve të zbehta pranë planetit shumë të ndritshëm. Rritja e përqendrimeve të dy prej këtyre gazeve, natriumit dhe squfurit të jonizuar, filloi midis korrikut dhe shtatorit 2022 dhe vazhdoi pothuajse deri në fund të vitit 2022.

Io shpërthim vullkanik

Është interesante se squfuri i jonizuar që formon strukturën zbavitëse në formë donuti që rrethon Jupiterin e quajtur torusi i plazmës së Io-s nuk ishte aq i ndritshëm në këtë shpërthim si më parë. "Kjo mund të na tregojë diçka për përbërjen e aktivitetit vullkanik që shkaktoi shpërthimin, ose që toriumi heq qafe materialin në mënyrë më efikase kur më shumë material hidhet në të," tha Jeff Morgenthaler.

Io shpërthim vullkanik

Këto vëzhgime kanë implikime të thella për misionin NASA Junonë, e cila ka rrotulluar rreth Jupiterit që nga viti 2016. Gjatë shpërthimit, anija kozmike fluturoi përtej Evropës dhe tani gradualisht po i afrohet Ios. Sonda do të arrijë afrimin e saj më të afërt në dhjetor 2023. Disa nga instrumentet e sondës janë të ndjeshme ndaj ndryshimeve në mjedisin plazmatik rreth Jupiterit dhe Io, të cilat mund të gjurmohen drejtpërdrejt në llojin e aktivitetit vullkanik të vëzhguar në IoIO. "Masjet e Juno mund të jenë në gjendje të na tregojnë nëse ky shpërthim vullkanik kishte një përbërje të ndryshme nga ato të mëparshme," tha Morgenthaler.

Io shpërthim vullkanik

"Gjëja më emocionuese në lidhje me këto vëzhgime është se ato mund të riprodhohen nga pothuajse çdo kolegj i vogël apo astronom amator ambicioz," tha Morgenthaler. "Pothuajse të gjitha pjesët e përdorura për të ndërtuar IoIO janë në dispozicion në një dyqan kamerash të nivelit të lartë ose dyqan teleskopësh."

Pasja e një ose më shumë observatorëve IoIO që funksionojnë diku tjetër do të ishte shumë e dobishme për të shmangur boshllëqet e motit dhe mund të ofronte potencialisht vëzhgime më të gjata çdo natë të torusit plazmatik shumë dinamik të Io-s. “Do të ishte mirë të shihje një IoIO tjetër në funksionim përpara sondës Junonë do të arrijë Jupiterin dhjetorin e ardhshëm”, tha Morgenthaler.

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Burimifiz
Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Regjistrohu për përditësime
Popullore tani