Root Nationlajmlajme ITNASA dëshiron të "rifillojë" teleskopin Hubble

NASA dëshiron të "rifillojë" teleskopin Hubble

-

NASA po eksploron mundësinë e përdorimit të një anijeje private kozmike për të ngritur teleskopin optik Hubble, e vendosur në orbitën e Tokës, sipër. Kjo do t'i japë një gjallëri të re observatorit hapësinor me ndikim.

Agjencia hapësinore lëshoi ​​së fundmi një kërkesë për informacion në lidhje me kërkimin joekskluziv të kompanisë SpaceX, i cili propozoi idenë se teleskopi hapësinor mund të "rilancohej" në një orbitë më të lartë. Kërkesa u shfaq në lidhje me faktin se NASA nuk planifikon të braktisë Hubble dhe dëshiron të zgjerojë dhe përmirësojë punën e saj. Kërkesa do të qëndrojë e hapur deri më 24 janar 2023.

Teleskopi Hapësinor Hubble

Që kur teleskopi filloi të funksionojë në vitin 1990, orbita e Hubble në një lartësi prej rreth 540 km mbi Tokë është ulur gradualisht. Zhvendosja e tij në një orbitë më të lartë dhe më të qëndrueshme mund të zgjasë ndjeshëm jetën e tij, duke vonuar kohën kur NASA duhet të derbojë teleskopin ose ta hedhë atë. Gjatë pesë misioneve të anijes për të shërbyer Hubble, agjencia hapësinore përdori anijen për të "rifilluar" teleskopin. Fluturimi i fundit i tillë u zhvillua në 2009, dhe në 2011 NASA tërhoqi flotën e saj të anijeve.

Ideja e ngritjes së Hubble në një orbitë më të lartë duke përdorur anijen kozmike Dragon pa kosto për qeverinë u zhvillua fillimisht. SpaceX і PolProgrami aris, një program privat fluturimi në hapësirë ​​duke përdorur anijet Dragon dhe Starship të kompanisë SpaceX. DHE disa muaj prandaj, një marrëveshje e pafinancuar u nënshkrua midis SpaceX dhe NASA për të studiuar mundësinë e një "rinisje" të Hubble.

Teleskopi Hapësinor Hubble

Studimi i SpaceX synon të ndihmojë NASA-n të përcaktojë fizibilitetin komercial të një misioni të tillë, pasi agjencia nuk ka planifikuar ende të operojë ose financojë një mision të ri të mirëmbajtjes së teleskopit. Studimi i SpaceX duhet të identifikojë gjithashtu sfidat teknike që lidhen me një mirëmbajtje të tillë. Megjithatë, fakti që kërkimi nuk është ekskluziv do të thotë se edhe kompani të tjera mund të dalin me idetë e tyre për mirëmbajtjen e Hubble, bazuar në përdorimin e raketave ose anijeve të ndryshme.

Si pjesë e hulumtimit, të dhënat do të mblidhen nga vetë teleskopi dhe nga anija kozmike dragua në SpaceX për të vlerësuar mundësinë e një afrimi dhe lidhjeje të sigurt me teleskopin hapësinor përpara se ta transferojë atë në një orbitë më të qëndrueshme. Do të duhet rreth gjysmë viti për të studiuar këtë çështje. Operacioni "rinisje" i Hubble do të demonstrojë se si të zgjasë jetën e satelitëve të vjetër dhe anijeve kozmike, veçanërisht atyre në orbitat e ulëta të Tokës.

“SpaceX dhe programi Polaris duan të shtyjnë kufijtë e teknologjive ekzistuese dhe të eksplorojnë se si partneritetet tregtare mund të zgjidhin sfida komplekse dhe komplekse, tha Jessica Jensen, nënkryetare e angazhimit dhe integrimit të klientëve në SpaceX. "Misionet si shërbimi Hubble do të na ndihmojnë të zgjerojmë aftësitë hapësinore për të na ndihmuar të gjithë të arrijmë qëllimet tona për t'u bërë një qytetërim shumëplanetar i hapësirës".

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Gjithashtu interesante:

Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Regjistrohu për përditësime
Popullore tani