Root Nationlajmlajme ITSonda Lucy e NASA-s korrigjoi kursin për një "ndalim" pranë asteroidit Dinkinesh

Sonda Lucy e NASA-s korrigjoi kursin e saj për një "ndalim" pranë asteroidit Dinkinesh

-

Anije kozmike NASA Lucy rregulloi kursin e tij në rrugën për të eksploruar asteroidet trojane - sipas trajektores së përditësuar, së pari do të vizitojë asteroidin e vogël Dinkinesh. Anija kozmike do të fluturojë pranë këtij asteroidi gjysmë milje i gjerë përpara se të niset më tej në drejtimin e misionit, duke e bërë atë anijen e parë kozmike që viziton asteroidet Trojan të Jupiterit.

Manovra e korrigjimit të kursit u krye ndërsa anija kozmike Lucy vrapoi drejt objektivit të saj me shpejtësi 67 km/h, rreth 590 herë më shumë se shpejtësia maksimale e një avion luftarak. Megjithëse manovra ndryshoi shpejtësinë e sondës me vetëm 30 km/h, kjo është e mjaftueshme për të ndryshuar trajektoren me gati 12 mijë km - pajisja do t'i afrohet Dinkineshit më 65 nëntor 1.

NASA Lucy

Gjatë fluturimit, sonda do të kalojë pranë Dinkineshit në një distancë prej vetëm 425 km, duke lëvizur me një shpejtësi prej rreth 10 m/h në krahasim me asteroidin. Së pari, ekipi Lucy nuk e kishte planifikuar këtë - anija kozmike, e cila u nis më 16 tetor 2021, supozohej të vizitonte vetëm tetë asteroidë trojanë gjatë misionit të saj 12-vjeçar. Por Dinkinesh u shtua si ndalesa e parë për të testuar disa nga mjetet e sondës përpara se të arrinte te Trojans. Përveç kësaj, një vizitë në Dinkinesh do të sigurojë gjithashtu informacione të rëndësishme për asteroidin, objekti më i vogël në brezin kryesor të asteroidëve i eksploruar ndonjëherë nga një sondë hapësinore.

Asteroidet trojane është një grup i madh shkëmbinjsh hapësinorë që rrotullohen rreth Jupiterit, planetit më të madh në Sistemin Diellor. Astronomët besojnë se Trojanët janë ajo që mbetet nga materiali që formoi planetët e Sistemit Diellor më shumë se 4,5 miliardë vjet më parë.

Kështu, studimi i këtyre objekteve mund të zbulojë më shumë rreth origjinës së Tokës dhe vetë jetës. Ky studim frymëzoi NASA-n të thërriste aparatin Lucy, i cili lidh anijen kozmike me mbetjet e fosilizuara me të njëjtin emër. Ashtu si skeleti i Lucy-t dha një pasqyrë unike në evolucionin njerëzor, NASA shpreson se ky mision do të revolucionarizojë njohuritë tona për origjinën e planetëve dhe formimin e sistemit diellor.

Ndërsa sonda vazhdon udhëtimin e saj drejt Trojanëve, operatorët e saj do të kenë mundësinë të vazhdojnë të rregullojnë kursin e anijes kozmike. Ata do të analizojnë të dhënat e mbledhura gjatë vizitës në Dinkinesh dhe do të kalibrojnë instrumentet e tij në përputhje me rrethanat. Ndalesa tjetër e Lucy do të jetë asteroidi i rripit kryesor (52246) Donald Johansson, të cilin ai duhet ta arrijë në prill 2025. Dhe më pas pajisja do të vizitojë tetë asteroidë trojanë midis 2027 dhe 2033. NASA deklaroi më parë se "asnjë mision tjetër hapësinor në histori nuk është nisur në kaq shumë destinacione të ndryshme në orbita të pavarura rreth Diellit tonë".

Lexoni gjithashtu:

Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

2 Comments
Më të rejat
Më të vjetrit Më popullorja
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Yuri
Yuri
3 muaj më parë

"...Anija kozmike do të ndalet në këtë asteroid..." - ???

Regjistrohu për përditësime
Popullore tani