Root Nationlajmlajme ITNASA: Një shkëmb i vogël hapësinor u përplas me teleskopin James Webb

NASA: Një shkëmb i vogël hapësinor u përplas me teleskopin James Webb

-

Në vendndodhjen e tij të re larg Tokës, teleskopi hapësinor James Webb i NASA-s mund të mos jetë aq i vetmuar sa duket. Xhepi hapësinor i zënë nga teleskopi nuk është një vakum i plotë - dhe ndodhi e pashmangshmja: një pjesë e vogël shkëmbi, një mikrometeorit, u përplas me një nga segmentet e pasqyrës Webb. Por mos u frikësoni. Inxhinierët që ndërtuan teleskopin janë të vetëdijshëm për kushtet e vështira të hapësirës dhe Webb është projektuar me kujdes për t'i përballuar ato.

"Ne e dinim gjithmonë se Webb do të duhej të duronte një mjedis hapësinor që përfshin dritën e ashpër ultravjollcë dhe grimcat e ngarkuara nga Dielli, rrezet kozmike nga burimet ekzotike në galaktikë dhe ndikimet e rastësishme nga mikrometeoroidet në sistemin tonë diellor," thotë një inxhinier në NASA. Qendra e Fluturimit Hapësinor. "Ne projektuam dhe ndërtuam Webb me një diferencë të performancës - optike, termike, elektrike, mekanike - në mënyrë që të mund të vazhdojë misionin e saj ambicioz shkencor edhe pas shumë vitesh në hapësirë." Webb është 1,5 milion km larg Tokës, në pikën L2 Lagranzhiane, ku ndërveprimi gravitacional midis dy trupave orbitalë (në këtë rast, Tokës dhe Diellit) balancohet nga forca centrifugale e orbitës, duke krijuar një xhep të qëndrueshëm në të cilin objektet mund të "parkohet" me peshë të ulët për të reduktuar konsumin e karburantit.

NASA: Një shkëmb i vogël hapësinor u përplas me teleskopin James Webb

Kjo është shumë e dobishme për shkencën, por gjëra të tjera mund të mblidhen në këto rajone. Nuk është e qartë saktësisht se sa pluhur është mbledhur në L2, por do të ishte e paarsyeshme të pritej që nuk kishte fare pluhur në atë rajon.

Rrjeti u krijua posaçërisht për t'i bërë ballë bombardimeve nga grimcat që lëvizin me shpejtësi jashtëzakonisht të lartë. Dizajni i observatorit përfshinte simulime dhe inxhinierët kryen veprime testuese në mostrat e pasqyrave për të kuptuar se cilat mund të jenë efektet e mjedisit hapësinor dhe të përpiqen t'i zbusin ato. Goditjet mund të lëvizin segmentet e pasqyrës, por teleskopi ka sensorë për të matur pozicionin e pasqyrave dhe aftësinë për t'i rregulluar ato për të ndihmuar në korrigjimin e çdo shtrembërimi që mund të ndodhë.

Kontrolli i fluturimit këtu në Tokë mund të dërgojë gjithashtu rregullime në teleskop për të rikthyer pasqyrat atje ku duhet të jenë. Optika e tij madje mund të largohet paraprakisht nga rrjedhat e njohura të meteorëve. Dhe Webb u ndërtua me një diferencë të madhe gabimi, kështu që degradimi fizik i pritshëm me kalimin e kohës nuk do të çonte në përfundimin e parakohshëm të misionit.

NASA: Një shkëmb i vogël hapësinor u përplas me teleskopin James Webb
Pozicioni i Webb në L2.

Është ndoshta në një pozicion më të mirë se Hubble, i cili në orbitën e ulët të Tokës jo vetëm që u godit nga mikrometeoritët, por edhe u bombardua vazhdimisht nga mbeturinat hapësinore. Megjithatë, ndryshe nga Hubble, distanca në Webb është e tillë që teknikët nuk do të jenë në gjendje ta vizitojnë fizikisht dhe të kryejnë riparime (jo se Hubble është servisuar kohët e fundit, misioni i fundit i tillë ishte në 2009).

Mikrometeori që u përplas me teleskopin diku midis 23 dhe 25 majit ishte një rastësi. Megjithatë, ndikimi ishte më i madh se sa pritej, që do të thotë se ofron një mundësi për të kuptuar më mirë mjedisin L2 dhe për të gjetur strategji për të mbrojtur teleskopin në të ardhmen. Imazhet e para me ngjyra dhe spektroskopike nga Webb janë ende në orar, 12 korrik 2022.

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Lexoni gjithashtu:

Burimishkencor
Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Regjistrohu për përditësime
Popullore tani