Oukitel WP21 Ultra
realme 10 4 G
Root Nationlajmlajme ITDoli se burimi i xeheve metalike është magma e ngopur me ujë

Doli se burimi i xeheve metalike është magma e ngopur me ujë

-

Një studim i ri nga gjeologët në Institutin Oqeanografik Woods Hole (WHOI) dhe shkencëtarët në Institutin e Teknologjisë në Masaçusets ka zbuluar se përplasjet e pllakave kontinentale thithin shumë më tepër ujë sesa mendohej më parë.

Zonat e zhytjes mund të gjenden në të gjithë botën. Kur një pllakë tektonike zhytet nën një tjetër, gjatë procesit ajo mund të thithë ujin e oqeanit, duke e tërhequr atë thellë në mantel, ku bashkohet me magmën në rritje. Sa më shumë ujë të përmbajë magma, aq më shpërthyes mund të jetë shpërthimi. Kështu, zonat e subduksionit janë vendet e shpërthimeve vullkanike më të forta dhe më shkatërruese në botë.

Subduksioni

Magma në zonat e subduksionit mund të përmbajë deri në 20% ujë ndaj peshës, që është rreth dyfishi i përmbajtjes maksimale të ujit që kanë parashikuar shkencëtarët. Për të testuar hipotezën e tyre, studiuesit iu drejtuan shkëmbinjve të lashtë magmatikë, të quajtur shkëmbinj plutonikë, që mbetën thellë nën sipërfaqe dhe nuk shpërthyen kurrë. Domethënë, ata u bënë një lloj regjistruesi i ujit që fillimisht u përthith. Në fund të fundit, llogaritjet e tyre treguan se përmbajtja origjinale e ujit në këto magma harkore ishte më shumë se 8% ndaj peshës.

Gjithashtu, rezultatet e hulumtimit mund të tregojnë vende ku mund të gjenden depozita xehe dhe përqendrime të larta të bakrit, argjendit dhe arit. Mineralet mendohet se janë formuar nga lëngjet magmatike të ndara nga magma mëmë, të cilat bartin bakër dhe metale të tjera në tretësirë. Problemi ka qenë gjithmonë se duhet shumë ujë për të formuar depozita të tilla - më shumë se sa vjen nga magma 4%. Një studim i ri tregon se magmat e ngopura me ujë janë kandidatët kryesorë për prodhimin e depozitave të dobishme të xehes.

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Lexoni gjithashtu:

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani