Root Nationlajmlajme ITNATO zgjedh Holandën për selinë e fondit të ri të inovacionit

NATO zgjedh Holandën për selinë e fondit të ri të inovacionit

-

Holanda është zgjedhur si selia e Fondit të Inovacionit të NATO-s (NIF) në një vendim të shpallur të hënën. I shpallur fillimisht në samitin e organizatës në Madrid 2022, fondi do të investojë 1 miliardë euro në emër të vendeve anëtare të NATO-s gjatë 15 viteve të ardhshme.

NIF është një fond shumë-sovran i kapitalit sipërmarrës që do të fokusohet në investimin në startup-et në fazat e hershme dhe fonde të tjera të kapitalit sipërmarrës që zhvillojnë teknologji të reja dhe shkatërruese që do të përdoren në industrinë ushtarake dhe të mbrojtjes. Ato përfshijnë:

  • Inteligjence artificiale
  • përpunimi i të dhënave të mëdha
  • teknologjitë kuantike
  • autonomi
  • bioteknologjia dhe përmirësimi njerëzor
  • materiale të reja
  • energji
  • lëvizje dhe hapësirë

"Kjo do të lejojë NATO-n të përdorë ekosistemin inovativ për të mirën e sigurisë dhe mbrojtjes sonë", tha David van Wael, Ndihmës Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s për Sfidat e Sigurisë Emergjente, në një deklaratë. Vendimi i Bordit të Drejtorëve për vendosjen e njësisë së menaxhimit të investimeve të NIF në Holandë "shënon një rol të rëndësishëm në krijimin e këtij fondi historik".

Një avantazh i rëndësishëm i Holandës ndaj aplikantëve të tjerë është se rregullatori i tregut financiar të vendit ka një proces miratimi relativisht të shpejtë. Amsterdami duket se është vendndodhja e preferuar për selinë e NIF, megjithëse ende nuk është marrë një vendim përfundimtar.

NATO

Qeveria holandeze ka përshëndetur krijimin e një fondi në Holandë, i cili pritet "do të zgjerojë mundësitë për startup-et inovative holandeze për të hyrë në kapital". “Në këtë mënyrë, ne forcojmë atë që vendi ynë e bën mirë, përkatësisht punën për zgjidhjet për të ardhmen”, tha Mikki Adriaansens, Ministër i Ekonomisë dhe Politikës Klimatike.

Sipas ministres së Mbrojtjes Kaisa Ollongren, “Nevojitet urgjentisht më shumë investime në teknologjitë e larta. Për shembull, ne po punojmë me aleatët tanë të NATO-s për t'u mbrojtur nga kërcënimet e reja. Kjo është arsyeja pse Holanda tashmë ka vendosur të rrisë ndjeshëm buxhetin për kërkimin, teknologjinë dhe inovacionin”.. Prandaj, Holanda është zotuar të kontribuojë më shumë se 55 milionë euro për një periudhë 15-vjeçare.

Fondi do të lançohet zyrtarisht në samitin e ardhshëm të NATO-s në Vilnius në korrik.

Lexoni gjithashtu: 

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani