Root Nationlajmlajme ITNjë video e re nga Marsi ofron një udhëtim nëpër Kraterin e Liqenit

Një video e re nga Marsi ofron një udhëtim nëpër Kraterin e Liqenit

-

Një video e re mbresëlënëse fton shikuesit të hedhin një vështrim më të afërt në sipërfaqen e Marsit, veçanërisht në kraterin Jezero, ku roveri i NASA-s po kryen aktualisht misionin e tij. këmbëngulje. Ai mblodhi mostra dheu këtu dhe tani po kërkon prova se jeta mikrobike mund të kishte ekzistuar në liqen, i cili dikur ishte i mbushur me ujë.

Në video shihet territori i kraterit me gjerësi 45 km. Pamjet e peizazhit me teksturë u krijuan duke përdorur të dhënat e mbledhura nga anija kozmike Mars Express e ESA dhe roveri NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

Videoja e re nga Marsi tregon detaje të kraterit Jezero

Liqeni i Kraterit ndodhet në skajin perëndimor të një fushe të sheshtë marsiane të quajtur Isidis Planitia, një zonë që besohet se është formuar nga një përplasje me një asteroid. Krateri është i ashtuquajturi "liqen i pellgut të hapur", që do të thotë se uji dikur rridhte brenda dhe jashtë tij.

Kur afrohet video Liqeni, një kanal daljeje mund të shihet si gjarpërues nga krateri te shikuesi, dhe dy kanale hyrëse - Neretva Vallis dhe Sava Vallis - mund të dallohen në skajet perëndimore dhe veriperëndimore kur afrohen. Muri i liqenit është i prerë nga tre lugina, të cilat janë gjithashtu mbetje lumenjsh që u thanë miliarda vjet më parë. Këto degë dikur furnizonin me ujë këtë liqen të lashtë. Me kalimin e kohës, ato degëzohen, duke krijuar një deltë lumi në formë tifoze - në fakt, është pikërisht kjo që ekipi i Këmbënguljes po heton.

këmbëngulje

Më shumë se 3,5 miliardë vjet më parë, kanalet e Liqenit derdhën ujë përmes murit të kraterit. Dhe tani studiuesit shohin gjurmë të mineraleve argjile që ky ujë solli nga zonat përreth në liqen. Ekziston mundësia që gjatë kësaj periudhe të ketë ekzistuar brenda dhe rreth liqenit jeta mikrobike. Nëse është kështu, atëherë sedimentet në fund të liqenit dhe në breg të liqenit mund të përmbajnë gjurmë të tij.

Përveç kësaj, shumëllojshmëria e shkëmbinjve, materialeve, veçorive dhe mineralogjisë që shihen brenda dhe rreth kraterit mund të na tregojnë diçka për historinë gjeologjike të Planetit të Kuq. Tjetra Liqeni ekziston një sistem i gabimeve Nili Fossae dhe Syrtis Major, i cili rreth 3 miliardë vjet më parë ishte një zonë vullkanizmi intensiv.

Videoja e re u krijua duke kombinuar të dhënat nga kamera stereo me rezolucion të lartë të Mars Express dhe kamerën me kontekst të MRO. HRSC ka marrë imazhe me ngjyra të plota të Planetit të Kuq që nga viti 2003, kur Mars Express mbërriti në planet dhe ka hartuar më shumë se 19% të sipërfaqes së Marsit në 90 vjet funksionim.

MRO mbërriti në Planetin e Kuq në vitin 2006 dhe misioni i tij kryesor është të kërkojë gjurmë uji që mund të ekzistojnë ende në sipërfaqen e Planetit të Kuq. Ai gjithashtu siguron komunikim me roverët NASA dhe modulet e uljes në sipërfaqen e Marsit, dhe kamera e saj e kontekstit ofron të dhëna për të analizuar zonat kryesore të planetit dhe krijon një ide të përgjithshme të terrenit të sfondit rreth disa objekteve.

Lexoni gjithashtu:

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani