Root Nationlajmlajme ITNjë zbulim i madh është bërë në studimin e origjinës së jetës në Tokë - dhe ndoshta në ...

Një zbulim i madh është bërë në studimin e origjinës së jetës në Tokë - dhe ndoshta në Mars

-

Shkencëtarët në Fondacionin për Evolucionin e Aplikuar Molekular kanë njoftuar se acidi ribonukleik (ARN), një analog i ADN-së që mund të ketë qenë materiali i parë gjenetik për jetën, formohet spontanisht në xhamin e lavës bazaltike. Xhami i tillë ishte i bollshëm në Tokë 4,35 miliardë vjet më parë. Bazalt të ngjashëm të një antikiteti të tillë janë ruajtur në Mars edhe sot.

Hulumtimi i udhëhequr nga Elisa Biondi tregon se molekulat e gjata të ARN-së, me gjatësi 100-200 nukleotide, formohen kur trifosfatet nukleozide depërtojnë përmes xhamit të bazaltit.

"Xhami i bazaltit ishte kudo në Tokë në atë kohë," vuri në dukje Steven Moijis, një gjeoshencëtar i cili gjithashtu mori pjesë në studim. "Për disa qindra milionë vjet pas formimit të Hënës, ndikimet e shpeshta të kombinuara me vullkanizmin e bollshëm në planetin e ri formuan llavë të shkrirë bazaltike - burimin e qelqit bazalt. Si rezultat i ndikimeve, uji u avullua, duke formuar tokë të thatë, e cila siguroi akuiferë në të cilët mund të formohej ARN".

Të njëjtat ndikime shpërndanë nikelin, për të cilin ekipi tregoi se formon trifosfate nukleozide nga nukleozidet dhe fosfatin e aktivizuar, të gjetur gjithashtu në xhamin e lavës. Borati, gjithashtu nga bazalti, kontrollon formimin e këtyre trifosfateve. Të njëjtët ndikues që formuan xhamin gjithashtu reduktuan shkurtimisht atmosferën me bërthamat e tyre metalike hekur-nikel. Bazat e ARN-së, sekuencat e të cilave ruajnë informacionin gjenetik, formohen pikërisht në atmosfera të tilla. Ekipi më parë tregoi se nukleozidet formohen nga një reaksion i thjeshtë midis bazave ribozë fosfat dhe ARN.

Një zbulim i madh është bërë në studimin e origjinës së jetës në Tokë - dhe ndoshta në Mars

“E bukura e këtij modeli është thjeshtësia e tij. Mund të testohet nga nxënësit e shkollës në klasën e kimisë”, tha Jan Shpacek, i cili nuk ishte i përfshirë në këtë kërkim, por po zhvillon një pajisje për të zbuluar polimeret gjenetike të huaja në Mars. “Përzieni përbërësit, prisni disa ditë dhe zbuloni ARN-në”. Të njëjtët shkëmbinj zgjidhin fenomene të tjera në krijimin e ARN-së, duke shkuar nga molekulat organike më të thjeshta deri te ARN-ja e parë.

Kështu, kjo punë përfundon shtegun që krijon ARN nga molekula të vogla organike që ishin pothuajse me siguri të pranishme në Tokën e hershme. Modeli i vetëm gjeologjik lëviz nga një dhe dy molekula karboni në molekulat e ARN-së, mjaftueshëm për të mbështetur evolucionin darvinian.

"Pyetjet e rëndësishme mbeten," paralajmëron Banner. "Ne ende nuk e dimë se si të gjitha blloqet ndërtuese të ARN-së morën të njëjtën formë, e cila quhet homokiralitet." Në mënyrë të ngjashme, lidhjet midis nukleotideve mund të jenë të ndryshme në materialin e sintetizuar në xhamin bazalt. Kuptimi i kësaj nuk dihet.

Marsi është i rëndësishëm për këtë artikull sepse të njëjtat minerale, gota dhe veprime ishin gjithashtu të pranishme në Marsin e lashtë. Megjithatë, Marsi nuk u ndikua nga zhvendosja kontinentale dhe tektonika e pllakave, të cilat varrosën shumicën e shkëmbinjve nga Toka mbi 4 miliardë vjet më parë. Kështu, shkëmbinjtë e kohës përkatëse mbeten në Mars. Misionet e fundit në Mars kanë gjetur të gjithë shkëmbinjtë e nevojshëm, përfshirë boratin.

"Nëse jeta u ngrit në Tokë në një mënyrë kaq të thjeshtë, ka shumë të ngjarë që ajo të ketë lindur edhe në Mars," tha Benner. "Kjo e bën kërkimin e jetës në Mars edhe më të rëndësishëm."

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Lexoni gjithashtu:

Burimifiz

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani