Root Nationlajmlajme ITShkencëtarët pohojnë se ata ishin të parët që transmetuan energjinë diellore nga hapësira në Tokë

Shkencëtarët pohojnë se ata ishin të parët që transmetuan energjinë diellore nga hapësira në Tokë

-

Ideja e transmetimit të energjisë diellore nga hapësira nuk është e re. Në vitin 1968, një inxhinier NASA Peter Glaser krijoi projektin e parë konceptual të një sateliti me energji diellore. Por vetëm tani, pas 55 vitesh, shkencëtarët duket se kanë kryer një eksperiment të suksesshëm. Një ekip studiuesish nga Caltech njoftoi të enjten se prototipi i tyre hapësinor, i quajtur Space Solar Power Demonstrator (SSPD-1), ka mbledhur dritën e diellit, e ka kthyer atë në energji elektrike dhe e ka transmetuar atë në marrës me mikrovalë të montuar në çatinë e kampusit Caltech. Pasadena. Eksperimenti vërteton gjithashtu se pajisja, e cila u lançua më 3 janar, mund t'i mbijetojë një udhëtimi në hapësirë, si dhe vetë kushteve të vështira të hapësirës.

hapësirë

“Me sa dimë, askush nuk ka demonstruar kurrë transmetimin e energjisë pa tel në hapësirë, madje edhe me struktura të shtrenjta të ngurtë. Ne e bëjmë këtë me ndihmën e strukturave fleksibël të dritës dhe qarqeve tona të integruara. Kjo është e para,” tha Ali Hajimiri, profesor i inxhinierisë elektrike dhe mjekësore dhe bashkëdrejtor i Projektit të Energjisë Diellore Hapësinore të Institutit të Teknologjisë së Kalifornisë (SSPP), në Njoftimi për shtyp, publikuar të enjten.

Eksperimenti, i njohur me emrin e tij të plotë Microwave Array for Low Orbital Energy Transfer Experiment (MAPLE), është një nga tre projektet kërkimore të kryera në bordin e SSPD-1. Sipas një raporti nga Instituti i Teknologjisë në Kaliforni, ai përfshin dy grupe të veçanta marrësish dhe transmetues të lehtë mikrovalë me çipa të veçantë. Në deklaratën e tij për shtyp, ekipi shtoi se dizajni i transmetuesve ishte projektuar për të minimizuar sasinë e karburantit të nevojshëm për t'i dërguar ato në hapësirë, dhe se dizajni gjithashtu duhej të ishte mjaft fleksibël për të lejuar që transmetuesit të paloseshin në raketë.

Energjia diellore hapësinore ka qenë prej kohësh diçka si një graal i shenjtë për komunitetin shkencor. Ndërsa teknologjia është e shtrenjtë në formën e saj aktuale, ajo mban premtimin e sasive potencialisht të pakufizuara të energjisë së rinovueshme, pasi panelet diellore në hapësirë ​​janë në gjendje të mbledhin rrezet e diellit pavarësisht nga koha e ditës. Përdorimi i mikrovalëve për të transmetuar energji do të nënkuptonte gjithashtu që mbulimi i reve nuk do të ndërhynte.

Instituti i Teknologjisë së Kalifornisë, Projekti i Energjisë Diellore Hapësinore (SSSP) nuk është i vetmi ekip që përpiqet ta bëjë realitet energjinë diellore hapësinore. Në fund të muajit të kaluar, vetëm disa ditë përpara njoftimit të Caltech, agjencia hapësinore japoneze JAXA njoftoi një partneritet publik-privat që synon të dërgojë energjinë diellore nga hapësira deri në vitin 2025. Drejtuesi i këtij projekti, një profesor në Universitetin e Kiotos, ka punuar në energjinë diellore hapësinore që nga viti 2009. Japonia gjithashtu pati përparimin e saj pothuajse një dekadë më parë, në vitin 2015, kur shkencëtarët e JAXA transmetuan 1,8 kilovat energji - pothuajse e mjaftueshme për të fuqizuar një kazan elektrik - më shumë se 50 metra në një marrës me valë.

Projekti hapësinor i energjisë diellore u themelua në vitin 2011. Përveç MAPLE, SSPD-1 përdoret për të vlerësuar se cilat lloje qelizash janë më efikase për të mbijetuar në hapësirë. Eksperimenti i tretë njihet si DOLCE (Eksperiment i Kompozuar ultraLight i Deployable on-Orbit), një strukturë 1.8 me 1.8 metra që "demonstron arkitekturën, skemën e paketimit dhe mekanizmat e vendosjes së një anije kozmike modulare", sipas Caltech. Nuk është vendosur ende.

Lexoni gjithashtu:

BurimiEngadget
Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Regjistrohu për përditësime
Popullore tani