Root Nationlajmlajme ITInteligjenca artificiale është një ndryshim i lojës në zhvillimin e softuerit

Inteligjenca artificiale është një ndryshim i lojës në zhvillimin e softuerit

-

Biznesi i parë që do të prishë ChatGPT ka shumë të ngjarë të jetë industria që e krijoi atë.

Biseda GPT

Krijimi i softuerit nuk ka qenë kurrë më i lehtë. Por programuesit-praktikuesit dhe ekspertët janë gjithnjë e më të bindur se AI gjeneruese do të ndryshojë botën e tyre - do të përshpejtojë punën e programuesve më të mirë dhe do t'u mundësojë përdoruesve të zakonshëm të arrijnë më shumë.

"Gjenerata aktuale e modeleve të inteligjencës artificiale është një raketë që synon, edhe pse pa dashje, drejtpërdrejt në vetë prodhimin e softuerit," shkruajtën investitorët Paul Kedrosky dhe Eric Norlin javën e kaluar në një ese të titulluar "Momenti i Gutenberg në softuer".

"Teknologjitë si këto janë të mahnitshme në ndërtimin, korrigjimin dhe përshpejtimin e prodhimit të softuerit shpejt dhe pothuajse pa kosto."
Në fund të javës së kaluar, OpenAI lëshoi ​​versione pilot të shtojcave për ChatGPT, të cilat e lejojnë atë të bredh në internet sipas dëshirës së përdoruesve dhe të lidhet me shërbime dhe të dhëna të tjera.

Ky është një hap i parë i madh drejt transformimit të një chatbot bisedor në një agjent inteligjent më të fuqishëm që mund të kryejë detyra për përdoruesit. Është gjithashtu një hap drejt bërjes së ChatGPT një platformë ku kompanitë e tjera mund të ndërtojnë.

Grupi i parë i shtojcave zgjeron aftësitë e ChatGPT në udhëtime, blerje, restorante, matematikë dhe më shumë duke e lidhur robotin me shërbime të njohura si Expedia, Instacart, Kayak, Klarna dhe OpenTable. Sigurisht, këto shtojca të ngjashme me aplikacionet janë përpjekje e OpenAI për ta kthyer ChatGPT në një "aplikacion për gjithçka" të re, siç shprehet zhvilluesi me bazë në Nju Jork, John Herrman.

Por ata gjithashtu demonstrojnë se si modelet e reja të mëdha të gjuhës AI do të ndryshojnë rrënjësisht procesin e kodimit. Zakonisht, për të lidhur dy aplikacione, një zhvillues softuerësh duhet të kuptojë API-në (ose përkufizimin se si një sistem ndërvepron me sistemet e tjera) në të dy skajet, dhe më pas të shkruajë një "kod ngjitës" në mënyrë që të dy shërbimet të mund të komunikojnë me njëri-tjetrin. .

Për të krijuar një shtojcë për ChatGPT, thjesht "udhëzoni modelin". Ju ofroni ChatGPT API-në e shërbimit tuaj - në anglisht. ChatGPT e lexon atë dhe bën pjesën tjetër. Inxhinieri dhe sipërmarrësi Mitchell Hashimoto postoi në Twitter: "Kam zhvilluar shumë sisteme shtojcash dhe ndërfaqja e shtojcave OpenAI ChatGPT është ndoshta qasja më e çmendur dhe më mbresëlënëse që kam parë ndonjëherë në kompjuter gjatë gjithë jetës sime."

Historia e softuerit është një sekuencë e gjatë e shtimit të "shtresave të reja të abstraksionit" që fshehin kompleksitetin e logjikës binare pas përgjithësimeve gjithnjë e më miqësore për njerëzit, nga gjuha e asamblesë në mjediset e programimit të nivelit më të lartë dhe ndërfaqet grafike.

Vizionarët kanë premtuar dhe tentuar prej kohësh të krijojnë mjete "programimi të gjuhës natyrore" që do t'i lejonin njerëzit të përdorin thjesht fjalë dhe fjali të përditshme për t'u treguar kompjuterëve se çfarë të bëjnë. Përpjekje të tilla kurrë nuk i kanë përmbushur plotësisht premtimet e tyre – por këtë herë gjërat mund të jenë ndryshe.

Sistemet e sotme të inteligjencës artificiale, të bazuara në modele të mëdha gjuhësore, mund të marrin udhëzime direkt nga jo-programues ose nga programues që përdorin gjuhën njerëzore si stenografi. Rezultatet janë larg të qenit perfekte, por ato janë shumë më të mira nga sa prisnin ekspertët. Si një bonus shtesë, ChatGPT mund të shpjegojë menjëherë se si funksionon kodi që ai ka shkruar dhe t'u përgjigjet pyetjeve që përdoruesi njerëzor ka në lidhje me të. Fuqia e ChatGPT dhe konkurrentëve të saj nuk do të thotë që të gjithë programuesit do të duhet të kërkojnë fusha të reja pune.

Biseda GPTInteligjenca artificiale gjeneruese e sotme ende pretendon se di më shumë sesa bën realisht dhe i bën gjërat për të mbushur boshllëqet në njohuritë e saj. Ai punon më së miri si një "bashkë-pilot" për zhvilluesit, jo si një krijues i pavarur.
Përfundimi: Njerëzit me një kuptim të thellë të shumë aspekteve të programimit do të jenë ende të nevojshëm për të shpikur lloje vërtet të reja sistemesh, për të zgjidhur problemet që AI nuk mund t'i trajtojë dhe për të formësuar (dhe kufizuar) ChatGPT dhe pasuesit e tij.

Por puna rutinë e lidhur me përshtatjen e sistemeve ekzistuese softuerike dhe puna e tyre e përbashkët mund të rezultojë të jetë shumë më pak e rëndësishme. Kjo është shumë nga ajo që zhvilluesit e softuerit bëjnë sot.

Lexoni gjithashtu: 

BurimiAXIOS
Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Regjistrohu për përditësime
Popullore tani