Oukitel WP21 Ultra
realme 10 4 G
Root Nationlajmlajme ITNjë lloj i ri i qelizave "solare" do të jetë në gjendje të prodhojë energji elektrike edhe gjatë natës

Një lloj i ri i qelizave "solare" do të jetë në gjendje të prodhojë energji elektrike edhe gjatë natës

-

Teknologjia tradicionale diellore thith rrezet e diellit për të reduktuar tensionin. Çuditërisht, disa materiale janë në gjendje të lëvizin në drejtim të kundërt, duke prodhuar energji duke rrezatuar nxehtësi në qiellin e ftohtë të natës. Një grup inxhinierësh nga Australia e demonstruan këtë teori në veprim, duke përdorur teknologjinë e përdorur zakonisht në syzet e shikimit të natës për të gjeneruar energji.

Deri më tani, prototipi prodhon vetëm një sasi të vogël energjie dhe nuk ka gjasa të jetë një burim konkurrues i energjisë së rinovueshme, por i kombinuar me teknologjinë ekzistuese fotovoltaike, ai mund të përdorë një sasi të vogël energjie të siguruar nga qelizat diellore për t'u ftohur pas një kohe të gjatë dhe të nxehtë. ditë në punë.

Me një lloj të ri qelizash “solare”, do të mund të prodhojmë energji elektrike edhe gjatë natës

“Fotoelektriciteti, shndërrimi i drejtpërdrejtë i dritës së diellit në energji elektrike, është një proces artificial që njerëzit kanë zhvilluar për të kthyer energjinë diellore në energji elektrike”, thotë Phoebe Pearce, një fizikan në Universitetin e Uellsit të Ri Jugor. "Në këtë kuptim, procesi termorodativ është analog: ne e devijojmë energjinë që rrjedh në rrezen infra të kuqe nga Toka e ngrohtë në Universin e ftohtë." Duke i detyruar atomet në çdo material të lëkunden me nxehtësi, ju bëni që elektronet e tyre të gjenerojnë pulsime me energji të ulët të rrezatimit elektromagnetik në formën e dritës infra të kuqe. Pavarësisht se sa i dobët është ky dridhje elektronike, ai ende është në gjendje të fillojë një rrymë të ngadaltë të energjisë elektrike. Gjithçka që nevojitet për këtë është një semafor elektronik me një drejtim i quajtur diodë. E bërë nga kombinimi i duhur i elementeve, një diodë mund të lëvizë elektronet ndërsa ngadalë e lëshon nxehtësinë e saj në një mjedis më të ftohtë.

Në këtë rast, dioda është bërë nga teluridi i merkurit-kadmium (telurid kadmiumi merkuri (MCT)). E përdorur tashmë në pajisjet që zbulojnë dritën infra të kuqe, aftësia e MCT për të thithur dritën infra të kuqe të mesme dhe të largët dhe për ta kthyer atë në rrymë është studiuar mirë. Ajo që nuk ishte plotësisht e qartë ishte se si ky truk i veçantë mund të përdoret në mënyrë efektive si një burim aktual energjie.

Kur nxehet në rreth 20°C, një nga detektorët fotovoltaikë MCT të testuar gjeneroi një densitet energjie prej 2,26 ml për metër katror. Natyrisht, kjo nuk mjafton për të zier një enë me ujë për kafenë e mëngjesit. Ndoshta do t'ju nevojiten mjaft panele MCT për të mbuluar disa blloqe qytetesh për këtë detyrë të vogël. Por kjo nuk është në të vërtetë çështja, duke pasur parasysh se është ende shumë herët në fushë për të folur për një rezultat real dhe ka potencial që teknologjia të zhvillohet ndjeshëm më tej në të ardhmen.

Me një lloj të ri qelizash “solare”, do të mund të prodhojmë energji elektrike edhe gjatë natës

“Tani për tani, demonstrimi i diodës së termorrezatimit është me fuqi shumë të ulët. Një nga sfidat ishte në fakt zbulimi i tij”, thotë studiuesi kryesor Ned Ekins-Dowkes. Por teoria thotë se teknologjia përfundimisht mund të prodhojë rreth 1/10 e fuqisë së një qelize diellore. Me këtë efikasitet, mund të jetë e vlefshme përpjekja për të endur diodat MCT në rrjete tipike PV, në mënyrë që ato të vazhdojnë të karikojnë bateritë shumë kohë pasi dielli të perëndojë.

Për të qenë të qartë, ideja e përdorimit të një planeti ftohës si burim i rrezatimit me energji të ulët është diçka që i ka interesuar inxhinierët prej disa kohësh. Metoda të ndryshme kanë treguar rezultate të ndryshme, të gjitha me kostot dhe përfitimet e tyre. Megjithatë, duke testuar kufijtë e secilit dhe duke rregulluar mirë aftësinë e tyre për të thithur më shumë infra të kuqe, ne mund të zhvillojmë një sërë teknologjish të afta për të shtrydhur çdo pikë energjie nga pothuajse çdo lloj nxehtësie e mbeturinave.

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Lexoni gjithashtu:

Burimishkencor

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani