Root Nationlajmlajme ITTeleskopi Kepler i NASA-s zbuloi 2 mini-ekzoplanetë të Neptunit

Teleskopi Kepler i NASA-s zbuloi 2 mini-ekzoplanetë të Neptunit

-

Teleskopi hapësinor i NASA-s Kepler, i cili mbylli syrin e tij të fuqishëm gati pesë vjet më parë, vazhdoi të gjente ekzoplanetë edhe kur dha frymën e tij të fundit.

Një ekip astrofizikanësh dhe astronomësh amatorë që përpunojnë grupin e fundit të të dhënave të dërguara nga Kepler thonë se kanë gjetur dy botë të reja dhe një planet "kandidat" në orbitë të ngushtë rreth tre yjeve të zbehtë rreth 400 vite dritë nga Toka.

Hapësirë

Deri më tani, këta janë të vetmit ekzoplanetë të zbuluar në grupin e fundit të të dhënave të teleskopit, duke i bërë ato botët e fundit që Kepleri pa para se të mbaronte karburanti dhe të mbyllej në fund të 2018.

"Këta janë planetë mjaft mesatarë në skemën e madhe të vëzhgimeve të Keplerit," tha Alice Incha, një shkencëtare e lartë në Universitetin e Wisconsin-Madison dhe autore kryesore e studimit të ri, në një deklaratë të NASA-s. “Por ato janë magjepsëse sepse Kepler i vëzhgoi ato në ditët e fundit të funksionimit të tij. Kjo tregon se sa mirë Kepler gjuajti planetët, edhe në fund të jetës së tij."

Teleskopi Kepler u lëshua në mars 2009 për të vëzhguar 150 yje të zgjedhur në konstelacionin Cygnus, me një mision primar që pritet të zgjasë 000 vjet. Anija kozmike dokumentoi ulje në dritën e yjeve që tregonin praninë e planetëve në orbitë, një metodë e njohur si "metoda e tranzitit".

Katër vitet e para të Keplerit në hapësirë ​​shkuan pa probleme. Por në vitin 2013, dy nga katër volantët – pajisje thelbësore për të drejtuar observatorin drejt objektivave të tij – dështuan dhe ai nuk mund të fokusohej më saktësisht te yjet.

Një vit më vonë, shkencëtarët gjetën një zgjidhje që përdorte dy volantët e teleskopit dhe motorët e tij në bord për të mbajtur një ekuilibër pak të pasigurt, por të zbatueshëm. Kepler vazhdoi të operojë edhe për katër vjet të tjera, duke parë zona të ndryshme të qiellit çdo 80 ditë, gjatë një misioni të ri të njohur si K2, gjatë të cilit zbuloi qindra ekzoplanetë të tjerë.

Deri në fund të gushtit 2018, fuqia vëzhguese e Keplerit ishte përkeqësuar aq shumë sa që fushata njëmujore K2 19 – cikli i fundit i vëzhgimit të Keplerit – siguroi vetëm një javë të dhëna me cilësi të lartë, shkroi ekipi në kërkime të reja.

Në këtë grup të kufizuar të dhënash, i cili përfshinte informacion mbi 33 yje shtesë, ekipi vëzhgoi nga një kalim secili për tre ekzoplanete rreth yjeve 000D. Dy prej këtyre planetëve rrotullohen rreth yjeve xhuxhë të kuq të ftohtë dhe janë ato që astronomët i quajnë mini-Neptune: K2-416 b, i cili është 2,6 herë më i gjerë se Toka dhe rrotullohet rreth yllit të saj çdo 13 ditë tokësore; dhe K2-417 b, i cili është tre herë më i gjerë se Toka dhe rrotullohet rreth yllit të saj çdo 6,5 ditë.

Të dy planetët janë më të vegjël se Neptuni. Sipas studiuesve, ata janë të rrethuar nga një atmosferë e nxehtë dhe e rrallë dhe ndoshta nuk janë të përshtatshme për jetën. Një kandidat i tretë që rrotullohet rreth një ylli të ngjashëm me diellin të quajtur EPIC 245978988 nuk është konfirmuar ende.

Për t'u siguruar që ata po shihnin në të vërtetë planetë dhe jo pozitivë të rremë për shkak të, të themi, dy yjeve në orbita të ngushta, ekipi analizoi gjithashtu të dhëna me cilësi më të ulët që Kepler mblodhi pak më shumë se një javë para çaktivizimit.

"Ne po përpiqeshim të kuptonim se çfarë informacioni të fundit mund të nxjerrim prej tij," tha bashkëautori i studimit Andrew Vanderburgh, profesor i fizikës në Institutin e Astrofizikës dhe Kërkimeve Hapësinore. Kavli në Institutin e Teknologjisë në Massachusetts, në një deklaratë tjetër. “Dhe ne po punojmë vërtet në ditët e fundit, minutat e fundit të vëzhgimeve që ka mbledhur Kepler.

Sipas studiuesve, në këto momente të fundit, motorët e teleskopit kanë punuar në mënyrë të paqëndrueshme, gjë që çoi në kërcime të mprehta në "lakoret e dritës" të mbledhura. Për të konfirmuar praninë e K2-416 b dhe K2-417 b, ekipi kërkoi një kalim të dytë të planetëve rreth yjeve të tyre përkatës. Ata zbuluan se kthesat e dritës së yjeve ranë në të njëjtën thellësi dhe kohëzgjatje si gjatë tranzitit të parë të zbuluar, duke konfirmuar se kandidatët janë ekzoplanetë të vërtetë.

Për të dy tranzitet e zbuluara, një ekip astronomësh amatorë ekzaminuan vizualisht kthesat e dritës të të gjithë 33 yjeve, në vend që të mbështeteshin në metodat e automatizuara që përdoren zakonisht për të gjetur ekzoplanetet, tha studimi.

"Njerëzit që bëjnë studime vizuale - duke i parë të dhënat me sytë e tyre - mund të vërejnë modele të reja në kthesat e dritës dhe të gjejnë objekte të vetme që janë të vështira për t'u zbuluar me kërkime të automatizuara. Dhe as ne nuk mund t'i kapim të gjitha," tha në një deklaratë të NASA-s, bashkëautori i studimit Tom Jacobs, një anëtar i ekipit të Grupit të Studimeve Vizuale. "Kam eksploruar vizualisht vëzhgimet e plota të K2 tre herë dhe ka ende zbulime që presin të zbulohen."

Teleskopi Kepler i NASA-s zbuloi 2 mini-ekzoplanetë të Neptunit

Për konfirmim të mëtejshëm, ekipi shikoi arkivat e imazheve nga 70 vitet e fundit për të përjashtuar mundësinë që ndonjë yll në sfond mund të shkaktonte rezultate false. Ata nuk gjetën komplikime të tilla të mundshme për K2-416 b dhe K2-417 b, duke konfirmuar më tej statusin e tyre si planetë. Por një ekzoplanet i tretë, i pakonfirmuar, mund të ketë një "shok të kuq të zbehtë" që orbiton shumë afër yllit, i cili aktualisht është i vështirë për t'u identifikuar.

Për të konfirmuar identitetin e K2-417 b, studiuesit përdorën gjithashtu Satelitin Transitues të Ekzoplanetit të Survey të NASA-s (TESS), i cili u lëshua në vitin 2018 për të njëjtin qëllim si Kepler. TESS, i cili ka hartuar më shumë se 93% të qiellit deri më sot, festoi së fundmi pesë vjet në hapësirë.

Lexoni gjithashtu:

Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Regjistrohu për përditësime
Popullore tani