Root Nationlajmlajme ITUkraina zmbraps deri në 10 sulme kibernetike çdo ditë

Ukraina zmbraps deri në 10 sulme kibernetike çdo ditë

-

Çdo ditë, Rusia kryen mesatarisht më shumë se 10 sulme kibernetike në Ukrainë. Që nga fillimi i vitit, numri i sulmeve të tilla është rritur 3 herë. Kjo është raportuar nga UATV duke iu referuar Shërbimit të Sigurisë të Ukrainës.

Këtë vit, SBU ndaloi më shumë se 4,5 sulme kibernetike në Ukrainë. Edhe para luftës, Ukraina zmbrapsi sulmet masive. Ky u bë “trajnim” shtesë për Shërbimin e Sigurimit. Që nga fillimi i luftës, numri i tyre është rritur ndjeshëm. Për shembull, në vitin 2020 ka pasur rreth 800 sulme kibernetike. Në vitin 2021, numri i sulmeve u rrit në 1400. Dhe tani mësojmë se numri është trefishuar.

Armiku përdor operacione speciale IT për të sulmuar energjinë, logjistikën, objektet ushtarake, si dhe qendrat e IT të organeve shtetërore. Kjo është ajo që i bën luftërat moderne të ndryshme nga luftërat e së kaluarës. Çështja është se ndërluftuesit përpiqen t'i privojnë palës tjetër mundësinë për të marrë ndonjë burim. Për më tepër, sulmi ndaj qendrave të të dhënave është një veprim i mençur.

Ukraina zmbraps deri në 10 sulme kibernetike çdo ditë

“Ne monitorojmë rreziqet dhe kërcënimet në kohë reale 24/7. Ne i njohim me emër shumicën e hakerëve nga shërbimet speciale ruse që punojnë për ne. Po punohet për dokumentimin e tyre. Pas fitores së Ukrainës, një bllok takimesh të gjykatës ushtarake ndërkombëtare i pret ata”, tha kreu i Departamentit të Sigurisë Kibernetike të Shërbimit të Sigurisë të Ukrainës, Ilya Vityuk. Ai gjithashtu raportoi se Rusia kryen mesatarisht më shumë se 10 sulme kibernetike në ditë. "Shoqëria ukrainase nuk di as për shumicën e tyre," tha zoti Vytyuk.

Mendojmë se ky lajm nuk duhet të habisë lexuesit tanë, sepse luftërat moderne kanë shumë komponentë. Do të thotë se përveç armiqësive në terren, palët përdorin taktika të ndryshme. Përfshirë sulmet kibernetike. Shkruam se në ditën e parë të luftës, një orë para se Rusia të sulmonte Ukrainën, pati shumë sulme kibernetike. Siç deklaroi BE-ja, objektivi kryesor ishte ushtria ukrainase.

Megjithatë, nuk duhet të harrojmë se përdoruesit individualë mund dhe bëhen viktima të një sulmi kibernetik ndaj një organizate. Kështu, sipas gjetjeve të kompanisë së sigurisë Check Point, 49% e organizatave nuk mund të zbulojnë një sulm nëse ai ndodh përmes pajisjes personale të një punonjësi. Sulme të tilla konsistojnë në vjedhjen e të dhënave që më vonë mund të bëhen burim për marrjen e informacionit për agresorin.

Më të cenuarit janë disa kategori të përdoruesve - personat aktivë shoqërorë (gazetarë, aktivistë publikë, drejtues të vetëqeverisjes lokale). Gjatë luftës, vëmendje e veçantë i kushtohet edhe vullnetarëve - sipas të dhënave të tyre, ata gjithashtu gjuhen aktivisht.

Rritja e cenueshmërisë së njerëzve që kanë një nivel të ulët të njohurive kompjuterike, nuk janë të njohur me rregullat e higjienës kibernetike, nuk janë të interesuar për informacione për ndryshime në kërcënime, lajme nga bota dixhitale. Nëse njerëz të tillë përdorin programe pirate, kjo rrit ndjeshëm cenueshmërinë. Më vete, duhet të veçohen njerëzit me nivel të ulët të të menduarit kritik. Të moshuarit dhe fëmijët me shumë besim janë objektiva të mirë për sulmuesit që përdorin metoda të inxhinierisë sociale.

Ukraina zmbraps deri në 10 sulme kibernetike çdo ditë

Ekspertja e projektit SafetyNet Olga Hrydneva këshillon, para së gjithash, të kontrolloni dhe përditësoni sistematikisht pajisjet tuaja mbrojtëse. Së dyti, nëse nuk përdorni një antivirus, tani është koha për të filluar ta bëni këtë. E njëjta gjë vlen edhe për vendosjen e vërtetimit me dy faktorë.

Së treti, merrni kohën tuaj dhe kontrolloni dy herë çdo lidhje, mesazh, postim. Sidomos kur ju kërkohet një përgjigje e shpejtë (kërkohet ndihmë urgjente me para, për shembull).

Së katërti, kontrolloni llogaritë tuaja të mediave sociale. Kriminelët mund të kenë akses, për shembull, në e-mailin tuaj për muaj apo edhe vite, dhe ju mund të mos dini për të. Lexoni rregullisht këshilla të dobishme nga autoritetet dhe organizatat kompetente. Në veçanti, Komunikimet Speciale të Shtetit vazhdimisht shpjegon, si të përmirësoni sigurinë tuaj dixhitale.

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Burimigizchina
Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Regjistrohu për përditësime
Popullore tani