Motoçikletë Edge 30 Neo
realme 10 4 G
Root Nationlajmlajme ITShkencëtarët kanë shpjeguar ngjyrën e çuditshme blu të asteroidit Phaeton

Shkencëtarët kanë shpjeguar ngjyrën e çuditshme blu të asteroidit Phaeton

-

Ngjyra blu e asteroidit Phaeton i ka përndjekur shkencëtarët që nga zbulimi i tij në fillim të viteve 1980. Në një studim të ri, ata supozuan se nuanca blu lidhet me orbitën specifike të shkëmbit.

Phaethon lëviz rreth Diellit në një orbitë eliptike, duke e bërë atë më afër yllit se çdo asteroid tjetër i njohur. Dhe megjithëse kjo qasje është jetëshkurtër dhe pasi Phaeton largohet përtej orbitës së Marsit, intensiteti i rrezatimit diellor ndaj të cilit është i ekspozuar asteroidi gjatë këtyre fluturimeve është i mjaftueshëm për të pastruar gradualisht sipërfaqen e tij nga komponimet kimike të kuqe që astronomët vëzhgojnë në asteroidë larg diellit.

Phaeton

Gjatë kalimeve të tij të afërta, Phaethon është në një distancë prej 21 milion km nga Dielli. Kjo është tre herë më afër Diellit sesa orbita e Mërkurit. Kur Phaeton i afrohet yllit, sipërfaqja e asteroidit nxehet deri në 800°C. Studimi i ri sugjeron se kjo nxehtësi shkakton një zinxhir reaksionesh kimike që avullojnë substanca të pasura me hekur dhe përbërje organike të kuqe.

Sipas studiuesve, ka vetëm disa dhjetëra asteroidë me ngjyrë blu në Sistemin Diellor, por Phaeton është më i kaltërti nga të gjithë. Është interesante se disa kometa që i afrohen Diellit kanë gjithashtu një ngjyrë blu të theksuar.

Phaeton

Shkencëtarët modeluan në detaje përbërjen kimike të sipërfaqes së Phaeton dhe llogaritën se çfarë ndodh me këto kimikate kur temperatura e asteroidit ndryshon në orbitën e tij. Shndërrimi i karbonit në blozë në temperatura të larta pranë Diellit mund të kontribuojë gjithashtu në ngjyrën blu të nënshkrimit të Phaethon, thanë ata.

Shkencëtarët do të jenë në gjendje të mësojnë për saktësinë e hamendjeve dhe supozimeve të tyre brenda pak vitesh, pasi Agjencia Japoneze e Kërkimit të Hapësirës Ajrore planifikon të dërgojë orbitën DESTINY+ për të studiuar Phaeton.

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Lexoni gjithashtu:

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani