Root Nationlajmlajme ITShkencëtarët do të zhvillojnë një skemë për zhytjen e astronautëve në një gjendje letargji

Shkencëtarët do të zhvillojnë një skemë për zhytjen e astronautëve në një gjendje letargji

-

Shkencëtarët besojnë se studimet e para të gjendjes së letargjisë tek njerëzit mund të kryhen tashmë brenda një dekade. ESA. Eksperimente të tilla do të hapin rrugën për misionet hapësinore me kohëzgjatje të gjatë, në të cilat astronautët vendosen në një gjumë mbrojtës për javë ose muaj gjatë rrugës për në destinacione të largëta. Gjithçka, si në filmat fantashkencë.

Letargji gjatë udhëtimit vjetor në Mars jo vetëm që do të parandalonte mërzinë në kapsulën e vogël hapësinore, por gjithashtu do të kursente kostot e misionit, pasi anëtarët e ekuipazhit në letargji nuk kanë nevojë të hanë apo të pinë, madje kanë nevojë për shumë më pak oksigjen.

Shkencëtarët do të zhvillojnë një skemë për zhytjen e astronautëve në një gjendje letargji

Ka përfitime të tjera të letargji. Për shembull, studimet e kafshëve tregojnë se trupat e astronautëve në letargji mund të konsumohen shumë më pak se trupat e atyre që janë zgjuar në mikrogravitet. Pra, pas mbërritjes, astronautët do të jenë të aftë dhe në gjendje të fillojnë të eksplorojnë pothuajse sapo të zgjohen.

Për të gjitha këto arsye, letargji, i njohur gjithashtu si torpor, ka qenë prej kohësh një element kryesor i filmave fantastiko-shkencor rreth hapësirë. Në to, udhëtarët mbulojnë distanca të mëdha ndërsa janë të pavetëdijshëm në kapsula të teknologjisë së lartë, ndërsa makinat e AI dhe robotët android i mbajnë anijet kozmike në një kurs të vazhdueshëm.

Pavarësisht se kjo është një teknikë fantastiko-shkencore, vënia e njerëzve në një gjendje të tillë mund të mos jetë një ide kaq e largët. Jennifer Ngo-An, një përfaqësuese e Divizionit të Kërkimeve Njerëzore dhe Robotike të ESA-s, beson se, në varësi të disponueshmërisë së fondeve, testet e para të modalitetit të letargjisë te njerëzit mund të ndodhin që në mesin e viteve 2030.

Shkencëtarët do të zhvillojnë një skemë për zhytjen e astronautëve në një gjendje letargji

Studimet e hershme kanë treguar tashmë se është e mundur të nxitet torporimi tek kafshët që nuk bien në hibernim, si minjtë, dhe t'i rikthejë ato në jetë pas disa ditësh. Procesi i fillimit të letargjisë është kompleks dhe përfshin ekspozim të reduktuar ndaj dritës së ditës dhe një periudhë të ushqyerjes intensive e ndjekur nga agjërimi i rëndë.

"Minjtë marrin një ilaç, një neurotransmetues dhe hyjnë në një hapësirë ​​të errët me një temperaturë të reduktuar," thotë një anëtar i ekipit hulumtues. ESA mbi studimin e letargjisë Jürgen Bereiter-Hahn. – Kjo funksionon mirë, por problemi është se ju duhet të aplikoni molekulën sinjalizuese disa herë për të ruajtur gjendjen. Është e nevojshme të ruhet një nivel shumë i lartë i neurotransmetuesit dhe kjo mund të ketë pasoja të dëmshme në planin afatgjatë.

Pyetja është nëse ky regjim mund të jetë mjaft i sigurt për astronautët në anije të vogla kozmike me mbikëqyrje dhe pajisje minimale mjekësore. Jennifer Ngo-An beson se kjo është mënyra e vetme për të mbijetuar gjatë misioneve të gjata.

Shkencëtarët do të zhvillojnë një skemë për zhytjen e astronautëve në një gjendje letargji

Humbja e masës kockore dhe muskulore është një problem i madh për astronautët. Edhe në ISS, astronautët humbasin deri në 20% të masës së tyre muskulore në muaj dhe kockat e tyre gradualisht dobësohen. Efekti i mikrogravitetit në trupin e njeriut i ngjan efektit të pushimit të zgjatur në shtrat. Çuditërisht, pushimi në shtrat gjatë letargji nuk duket se i ka fare këto efekte. Ndryshe nga një pacient që shërohet nga një sëmundje e gjatë ose një koma e shkaktuar nga ilaçet, një kafshë që zgjohet nga letargji shfaq një nivel çuditërisht të lartë fitnesi.

“Siç ka ndodhur gjithmonë në mjekësi, duhet që personi i parë të ekspozohet ndaj këtyre kushteve”, thonë studiuesit. "Në një moment të caktuar, ekziston një rast numër një ku ju aplikoni [një teknikë të re] sepse rreziqet dhe përfitimet janë të balancuara dhe ju anoni më shumë drejt përfitimeve për subjektin."

Pacientët (dhe astronautët) mund të përfitojnë siç kanë bërë për dekada nga anestetikët e përgjithshëm. Megjithatë, studiuesit pajtohen se që letargji të jetë i dobishëm në fluturimet në hapësirë, ai duhet të funksionojë pa mbështetje komplekse të jetës dhe monitorim të vazhdueshëm të pikave. Prandaj, rruga nga pacientët te astronautët mund të zgjasë mjaft kohë.

Lexoni gjithashtu:

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani