Root Nationlajmlajme ITËshtë zbuluar një grimcë kandidate për lëndën e errët. Tani me siguri

Është zbuluar një grimcë kandidate për lëndën e errët. Tani me siguri

-

Studiuesit kanë zbuluar një grimcë të re që është relative magnetike e bozonit Higgs. Ndërsa zbulimi i bozonit Higgs kërkonte fuqinë e madhe të Përplasësit të Madh të Hadronit (HLC), kjo grimcë e paparë më parë, e quajtur bozoni boshtor Higgs, u zbulua duke përdorur një eksperiment që do të përshtatej në një banak të vogël kuzhine. Kjo grimcë, kushërira magnetike e bozonit Higgs përgjegjës për dhënien e masës së grimcave të tjera, nuk është vetëm e para e llojit të saj, por mund të jetë gjithashtu një kandidate për të njëjtën lëndë të errët që përbën 85% të masës së universit.

Bozon Higgs

Studimi i ri, i botuar në revistën Nature, shpjegon se bozoni primordial Higgs nuk lidhet drejtpërdrejt me dritën, që do të thotë se duhet të krijohet nga përplasja e grimcave të tjera në magnete të mëdhenj me lazer të fuqishëm në temperatura jashtëzakonisht të ulëta. Është zbërthimi i këtyre grimcave primordiale në grimca të tjera që dalin me shpejtësi ajo që zbulon praninë e bozonit Higgs.

Bozon Higgs

Fizikanët e grimcave kishin parashikuar më parë modalitetin boshtor Higgs dhe madje e përdorën atë për të shpjeguar lëndën e errët, por kjo ishte hera e parë që ishte vëzhguar. Dhe është gjithashtu hera e parë që shkencëtarët kanë vëzhguar një gjendje me simetri shumëfish të thyer.

Fakti që kjo thyerje e dyfishtë simetrie është ende në përputhje me teoritë moderne fizike është mbresëlënëse sepse mund të jetë një mënyrë për të krijuar grimca të padukshme deri tani që mund të shpjegojnë materien e errët.

"Ideja bazë është që për të shpjeguar lëndën e errët na nevojitet një teori që është në përputhje me eksperimentet ekzistuese të grimcave, por që krijon grimca të reja që ende nuk janë vëzhguar"..

Shtimi i kësaj thyerjeje shtesë simetrie përmes modalitetit boshtor Higgs është një mënyrë për ta arritur këtë, thanë shkencëtarët. Pavarësisht nga parashikimet e fizikantëve, vëzhgimi i bosonit aksial Higgs erdhi si një surprizë për ekipin dhe ata kaluan një vit duke u përpjekur të verifikonin rezultatet e tyre.

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Lexoni gjithashtu:

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani