Root Nationlajmlajme ITKompjuteri i parë kuantik i paftohur në botë është instaluar në Australi

Kompjuteri i parë kuantik i paftohur në botë është instaluar në Australi

-

Kompjuteri kuantik i parë në botë me temperaturë dhome sapo është instaluar në Qendrën Kërkimore të Superkompjuterit Pawsey në Australi. I zhvilluar nga kompania australiane Quantum Brilliance, përshpejtuesi kuantik nuk kërkon ndonjë metodë ekzotike ftohjeje për të ruajtur koherencën kuantike, madje është projektuar për t'u përshtatur në një sistem të rregullt rafti. Kështu, përshpejtuesi i ri kuantik do të funksionojë së bashku me superkompjuterin e ri të teknologjisë së lartë HPE Cray Ex të Pawsey - Setonix.

Arritja e temperaturës së dhomës u arrit përmes qasjes së Quantum Brilliance ndaj llogaritjes kuantike, në vend të zinxhirëve më të zakonshëm të joneve, pikave kuantike të silikonit ose kubitëve transmonikë superpërçues, Quantum Brilliance përdori qendra të lira të azotit natyror në diamante sintetike.

Këto vende të lira janë defekte në strukturën e diamantit që janë të afta për fotolumineshencë, duke lejuar që gjendjet e rrotullimit të kubitëve të lexohen bazuar në karakteristikat e dritës së emetuar pa ndërvepruar drejtpërdrejt me kubitët. Metoda të ndryshme si fusha magnetike ose elektrike, rrezatimi me mikrovalë ose drita mund të përdoren për të manipuluar drejtpërdrejt rrotullimin e elektronit të qendrës së zbrazëtisë së azotit.

Shkëlqimi kuantik

Andrew Horsley, CEO i Quantum Brilliance, i quajti provat në terren një hap të rëndësishëm për kompaninë për të krijuar teknologji kuantike që është më e vogël, e përputhshme, fleksibël dhe përfundimisht e aftë për të punuar në çdo mjedis.

"Vizioni ynë është të çojmë teknologjinë kuantike nga mainframe në rrjedhën kryesore - duke funksionuar në telefonin tuaj celular, në makinën tuaj, në platformat tuaja të punës ose kudo tjetër që është e nevojshme," tha Horsley. "Ky bashkëpunim është hapi ynë i parë drejt arritjes së këtij qëllimi."

Partneriteti me Qendrën Kërkimore të Superkompjuterit Pawsey synon të përshpejtojë procesin e bashkimit të sistemeve kuantike dhe klasike duke krijuar mjedise fillestare hibride që do të lejojnë diagnostikimin e pengesave dhe përmirësime të mundshme në integrimin e llogaritjes kuantike dhe klasike.

Ndërsa pjesa më e madhe e punës së llogaritjes kuantike kryhet aktualisht në një mjedis të simuluar në platforma të tilla si IBM Quiskit dhe iniciativa Nvidia cuQuantum, vendosja e një kompjuteri kuantik me temperaturë dhome në Qendrën Superkompjuterike do t'i lejojë kërkuesit të përdorin vërtet llogaritjen, mirëmbajtjen dhe integrimin në vend. Qëllimi tani do të jetë zhvillimi i flukseve të punës diagnostikuese dhe inxhinierike për këtë integrim kuantik-klasik.

CEO i Pawsey Mark Stickells tha se integrimi i përshpejtuesit kuantik në arkitekturën HPC do të ndihmojë 4000 studiuesit e kompanisë të mësojnë më shumë se si të dy sistemet mund të funksionojnë së bashku.

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Lexoni gjithashtu:

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani