Root Nationlajmlajme ITLigji i ri në BE do të shkatërrojë monopolin e një grupi kompanish të ashtuquajtura Big Tech

Ligji i ri në BE do të shkatërrojë monopolin e një grupi kompanish të ashtuquajtura Big Tech

-

Më 18 korrik, Bashkimi Evropian miratoi Aktin e Tregjeve Dixhitale (DMA - Digital Markets Act), një grup rregullash të reja që synojnë krijimin e një konkurrence më të drejtë në internet. Ligji duhet të krijojë kushte të barabarta për të gjithë aktorët e tregut.

Big Tech

Në thelb, këto janë rregulla për platformat e mëdha në internet që duan të abuzojnë me pozicionin e tyre në treg. Kompani të tilla quhen edhe "gatekeepers" ose përkthehen si "gatekeepers". Dhe sot ato janë të kudogjendura dhe ne përdorim shërbimet e tyre në çdo hap.

Big Tech

Ndikimi i tyre është aq i fortë sa është pothuajse e pamundur të konkurrosh me ta - ose do të mbyllesh ose do të gëlltiqesh. Kategoritë për të cilat u miratua DMA përfshijnë motorët e kërkimit në internet, dyqanet e aplikacioneve dhe platformat e mediave sociale. Ligji synon gjithashtu aplikacionet e mesazheve, si dhe reklamat, tregtinë elektronike dhe shërbimet cloud.

Për t'u kualifikuar si portier, një kompani ose duhet të ketë të ardhura vjetore prej të paktën 7,5 miliardë euro (8,2 miliardë dollarë) në BE gjatë tre viteve të fundit, ose të ketë një vlerë tregu prej të paktën 75 miliardë euro (82 miliardë dollarë). “Gateway” duhet gjithashtu të ketë të paktën 45 milionë përdorues në muaj dhe 10 përdorues biznesi të regjistruar në BE.

Big Tech

Sipas ligjit të ri, gjigantët e teknologjisë duhet do të informojë Komisionin Evropian për blerjet dhe bashkimet e tyre. Tërheqja nga shërbimet e platformës bazë duhet të jetë aq e lehtë sa abonimi në to. Karakteristikat kryesore të shërbimeve të mesazheve të çastit duhet të jenë të ndërveprueshme, që do të thotë se përdoruesit duhet të jenë në gjendje të shkëmbejnë mesazhe dhe të dërgojnë mesazhe zanore ose skedarë përmes aplikacioneve të mesazheve. Përdoruesit e biznesit duhet të kenë akses në të dhënat e tyre të reklamave në platformë.

Nga e ndaluara te "portierët":

  • mbiçmimi i produkteve dhe shërbimeve tuaja (përshëndetje Apple)
  • para-instalimi i programeve të caktuara
  • një ndalim për ndalimin e heqjes së çdo softueri. Kur instaloni sistemin operativ, nuk do të jetë e mundur të kërkohet instalimi i paracaktuar i softuerit të rëndësishëm (si p.sh. një shfletues ueb)
  • tregoni zhvilluesve se cilat platforma pagese të përdorin për të shitur aplikacionet e tyre
  • përdorimi i të dhënave personale nëse ato janë mbledhur nga një shërbim për një tjetër.

Masat ndëshkuese janë mjaft të rrepta - nëse kompania nuk respekton rregullat e reja për gjashtë muaj, ajo përballet me një gjobë deri në 10% të xhiros totale globale për vitin dhe deri në 20% për shkelje të përsëritura. Dhe nëse shkelin rregullat të paktën tre herë në tetë vjet, Komisioni Evropian mund të nisë një hetim tregu dhe, nëse është e nevojshme, të zbatojë masa të sjelljes ose strukturore.

Ligji për Tregjet Dixhitale do të prekë më së shumti grupin e ashtuquajtur Big Tech, i cili përfshin teknikë të tillë si. Google, Apple, MetaAmazona. Sepse për momentin janë ata që i lejojnë vetes shumë gjëra që duke filluar nga data 18 korrik do të ndalohen.

Big Tech

Në praktikë, e njëjta gjë Apple do të detyrohet të lejojë alternativa për shkarkimet e aplikacioneve dhe pagesat e palëve të treta në App Store, një lëvizje që i reziston sepse do t'i kushtonte 30% të tarifave të transaksionit që ngarkon.

Google dhe Meta do të duhet të ndalojnë mbledhjen e të dhënave nga shërbime të ndryshme që zotërojnë në mënyrë që të ofrojnë reklama të synuara pa pëlqimin e përdoruesve.

Apple dhe Google gjithashtu do të duhet t'u thotë lamtumirë shumë aplikacioneve të paracaktuara që ofrojnë gjatë instalimit.

Sa i përket Amazon, ajo do të duhet të ndalojë së dhënë përparësi produkteve të veta mbi ato të palëve të treta dhe do të ndalohet të përdorë të dhënat e mbledhura nga shitësit në shërbimet e saj për të ofruar produktet e veta konkurruese.

Pra, grupi i ri i ligjeve për grupin Big Tech do të kushtojë shumë para, por duhet të sjellë drejtësi në hapësirën dixhitale dhe konkurrencë të shëndetshme në tregun e BE-së.

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Abonohuni në faqet tona në Twitter që Facebook.

Lexoni gjithashtu:

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani