Shqyrtime të komponentëve të PCHekuriPasqyrë e pllakës amë ASUS B760-PLUS WIFI

Pasqyrë e pllakës amë ASUS B760-PLUS WIFI

-

Pllaka amë është një bazë e rëndësishme e çdo kompjuteri. Besueshmëria e të gjithë montimit do të varet nga cilësia e bordit, dhe mundësia e përmirësimit dhe vendosjes fleksibël të parametrave të ndryshëm do të varet nga funksionaliteti i tij. Pasi të keni vendosur të montoni një stacion lojrash, motherboard-it duhet t'i caktohet roli më i rëndësishëm dhe t'i qaset zgjedhjes së tij sa më me përgjegjësi. Sot do të shikojmë tarifën B760-PLUS WIFI të gjitha ASUS dhe ne do të përpiqemi të zbulojmë nëse është i përshtatshëm për një kompjuter modern të lojrave.

Lexoni gjithashtu:

Çmimi dhe pozicionimi në treg

Për sa i përket çmimit, ai është më demokratik për një produkt me një grup të tillë avantazhesh. Megjithëse 250 dollarë janë të shtrenjta për një bord mesatar, B760-PLUS WIFI duket si një dhuratë e vërtetë për para të tilla. Këtu nuk ka asgjë për t'u habitur, sepse bordi, megjithëse nga prodhuesi është i pozicionuar si një buxhet mesatar, në fakt ka pjesën e luanit në karakteristikat e pllakave më të mira.

Përmbajtja e paketës ASUS B760-PLUS WIFI

Pra, momenti i dëshiruar! Ne kemi një kuti në tavolinë me mbishkrimin e dashur "TUF GAMING", karakteristikat kryesore të produktit janë të theksuara në kuti, shumë, shumë e denjë, vlen të përmendet. Çfarë na pret brenda? Siç thonë ata - "në kërkim të të pabesueshmes". Gjëja e parë që na takon, natyrisht, është vetë bordi në një paketë antistatike, por ne do t'i kthehemi më vonë. Çfarë tjetër ka? Antenë Wi-Fi me dizajn të markës së lojërave me mbajtëse.

ASUS B760-PLUS WIFI

Pastaj ka dy kabllo SATA 3.0, montime për disqet e formatit M.2 dhe një palë amortizues silikoni për të njëjtat disqe. Patjetër, më pëlqen kur prodhuesi kujdeset edhe për gjëra kaq të vogla.

ASUS B760-PLUS WIFI

Nga broshurat e letrës, na përshëndesin: një broshurë me udhëzime koncize, një certifikatë konformiteti TUF GAMING, një manual përdorimi në anglisht dhe një grup ngjitësish të markave të bukura.

ASUS B760-PLUS WIFI

Shikimi i parë

Këtu është në duart tona, një tabelë ATX në modë, por serioze, e bërë në një tekstolit të zi me shkëlqim. Gjëja e parë që ju bie në sy është një dizajn brutal dhe një numër i madh radiatorësh ftohës. Më masivja prej tyre mbulon nëntë faza të fuqisë së procesorit, pak më e vogël mbulon gjashtë faza të fuqisë së çipit B760, i cili vetë mbulohet nga një radiator i markës.

ASUS B760-PLUS WIFI

Slotet M.2 gjithashtu nuk mbetën pa ftohje - radiatorët janë gjithashtu të pranishëm atje. Ndër veçoritë e dukshme është blloku i lidhësve të jashtëm të mbuluar plotësisht nga një ekran mbrojtës. Lidhësi PCIe 5.0 është gjithashtu i mbrojtur

ASUS B760-PLUS WIFI

Një shteg zëri i izoluar me një mikroqark në një strehë rezistente ndaj ndërhyrjeve dhe kondensatorë audio është ndarë veçmas.

ASUS B760-PLUS WIFI

Në përgjithësi, dizajni i bordit mund të përshkruhet me tre fjalë - serioz, brutal, i zi. Siç thonë ata, "e bukur".

Lexoni gjithashtu:

Portet dhe ndërfaqet

Unë sugjeroj të kalojmë përmes portave dhe lidhësve të zgjerimit, sepse ato varen drejtpërdrejt nga pajisjet që mund të lidhim me motherboard dhe cilin "hardware" të përdorim në asambletë tona. Le të fillojmë me panelin e jashtëm, në të cilin jemi të mirëpritur ngrohtësisht nga portet për lidhjen e monitorëve - HDMI 2.1 dhe DP 1.4

ASUS B760-PLUS WIFI

Nga ndërfaqet e rrjetit, disponohet një portë Ethernet, deri në 2,5 Gbit dhe dy lidhës për lidhjen e antenës Wi-Fi 6. Dalja e zërit kryhet si përmes portave optike ashtu edhe përmes portave të zakonshme 3,5 mm. Tingulli këtu, nga rruga, mbështetet deri në konfigurimin 7.1. Vëmendje të veçantë meritojnë portat USB, nga të cilat ka deri në gjashtë në tabelë. Ekzistojnë 3 porte të specifikimit 3.2 Gen 1, të cilat janë deri në 5 Gbit/s, një port i standardit 3.2 Gen 2 - deri në 10 Gbit/s dhe një port USB Type C Gen 2×2 që mbështet shpejtësinë e rritjes deri në 20 Gbit/s. Sinqerisht, ju mund të hutoheni në standardet USB, të cilat ndryshojnë emrat çdo vit.

USB

Një mik i mirë i vjetër - porta USB 2.0 - po përgjonte gjithashtu në mënjanë. Nuk është atje për asgjë, por për të mbështetur tastierat e lezetshme, por të vjetëruara, të cilat mund të mos funksionojnë në porte më të reja, për shembull, kur konfiguroni BIOS.

ASUS B760-PLUS WIFI

Në vetë motherboard, lidhësit e ndërfaqes janë të dukshëm dhe të padukshëm. Le të fillojmë, ndoshta, me lidhësit e energjisë, të cilat në bordin tonë kryhen sipas skemës 24 + 8 + 4. Jo çdo BZh do të funksionojë, jam dakord, dhe bordi ynë nuk është një nga ato të thjeshtat. Në qendër të tabelës ka një fole për procesorin LGA1700 dhe katër fole për RAM të standardit DDR5. Ekzistojnë katër porte PCIe, një e plotë - PCIe 5.0 × 16, për kartat video dhe tre të reduktuara - PCIe 3.0 × 16 (×4), 2 × PCIe 3.0 ×1. Për të ndërtuar një nënsistem disku, bordi ka deri në tre lojëra elektronike M.2 që funksionojnë sipas protokollit PCIe 4.0 ×4 me shpejtësi të lartë dhe katër porte SATA III. Për lidhjen e ftohjes, sigurohet një grup i fortë lidhësish - katër për lidhjen e tifozëve të kasës, një për pompën e ujit dhe dy për ftohësin e CPU. Sigurisht, ata janë të gjithë PWM.

Mjaftojnë edhe lidhësit për lidhjen e portave të kasës. Ekziston një dalje për USB Type C, USB 3.2 Gen 1 dhe disa USB 2.0. Ekziston edhe një lidhës Thunderbolt me ​​mbështetje USB4, i cili është shumë solid. Ekziston edhe një vend për folenë audio në panelin e përparmë. Ne vumë re edhe një lidhës arkaik të portit COM në tabelë. Ne as nuk e dimë pse ai mund të jetë i dobishëm në një koleksion lojërash, mirë, është në rregull, ai nuk kërkon ushqim. Shtë interesante që ekzistojnë katër blloqe për lidhjen e dritës së prapme, njëra prej të cilave është Aura RGB.

ASUS B760-PLUS WIFI

Opsionet e pagesës

Le të shohim se çfarë mund të bëjë ky bord. Dhe meqenëse në kuti është shkruar "TUF GAMING", do të jetë logjike të supozohet se pajisja është e pozicionuar si një lojërash, kështu që le të shohim kartat video. Pra, kjo motherboard do të mbështesë lehtësisht çdo, absolutisht çdo kartë video që mund të përballoni. Asnjë kompromis, siç thonë ata!

Pastaj OZP. Kërkohen katër slota DDR5 me dy kanale për të instaluar deri në 128 GB RAM. Dhe frekuenca e kujtesës nuk është e kufizuar nga asgjë - 6400 MHz

ASUS B760-PLUS WIFI

Kështu arritëm në pjesën më interesante - procesorin. LGA1700 është priza më e avancuar nga Intel deri më sot. Dhe motherboard-i ynë mbështet procesorët më të fundit në këtë fole pa asnjë problem. Këto janë të dyja i9-13900K dhe i7-13700K, dhe modifikime të mëparshme të CPU-së së gjeneratës së 12-të. Çfarë kemi ne në fund? Mbështetje absolute për të gjitha pajisjet më të fundit. Epo, a nuk është një mrekulli?

Lexoni gjithashtu:

Aftësitë e BIOS-it

Pse na duhej të thelloheshim në cilësime kaq delikate, ju pyesni? Mbingarkuesit me eksperiencë kanë kuptuar prej kohësh se çfarë të bëjnë, dhe për të pa iniciuarit ne do t'i përgjigjemi - "Overclocking!"

Po, është rritja e shpejtësisë së komponentëve përtej asaj të caktuar që na provokon të studiojmë aftësitë e BIOS-it. Cilësimet "Ai Tweaker" të bordit tonë ju lejojnë të shtrydhni maksimumin prej tij. Për të mbingarkuar RAM-in, ekziston një zgjedhje e profileve XMP dhe mundësia për të përdorur manualisht frekuencën e orës. Gama të gjera të cilësimeve të kohës janë gjithashtu në dispozicionin tonë. Për procesorin, konfiguruesi është edhe më i gjerë. Këtu kemi kontrollin e shumëzuesit dhe rritjen e pavarur të frekuencës për çdo bërthamë dhe cilësimet e shkëlqyera të furnizimit me energji elektrike. Ekzistojnë madje një sërë veçorish të pronarit për të garantuar sigurinë gjatë mbingarkesës.

ASUS B760-PLUS WIFI

Megjithatë, ne duam t'ju paralajmërojmë! Overclocking për përdoruesit e papërvojë është një biznes i rrezikshëm dhe mund të përfundojë në dështimin e komponentëve. Duhet të jeni sa më të sigurt në forcën dhe qëndrueshmërinë e pajisjeve tuaja.

ASUS B760-PLUS WIFI

Një tjetër rast interesant përdorimi i BIOS-it është rregullimi i mirë i sistemit të ftohjes. Sigurisht, është më intuitive të bësh cilësime të tilla duke përdorur shërbime të pronarit, por vetëm në këtë rast sistemi i ftohjes së PC-së do të funksionojë siç duhet vetëm pas ngarkimit të sistemit operativ. Mund të ndodhë një dështim dhe komponentët e kompjuterit do të jenë në rrezik të mbinxehjes. Profesionistët rregullojnë sistemin e ftohjes në BIOS!

Konfiguruesi i sistemit të ftohjes "Q-Fan Control" në B760-PLUS WIFI karakterizohet nga ndërfaqja më miqësore, ndërkohë që ka në bord gjithçka të nevojshme për rregullimin e saktë të temperaturës. Në fakt, na jepet mundësia të vendosim kurbën e grafikut në modalitetin manual për çdo tifoz individual, ose të zgjedhim nga katër paracaktime standarde - Standard, Silent, Turbo dhe Speed ​​të plotë.

ASUS B760-PLUS WIFI

Pjesa tjetër e cilësimeve janë shumë të gjera dhe do të kënaqin entuziastët që duan të personalizojnë sa më shumë hekurin e tyre.

Testimi i tolerancës së gabimeve

Për të kontrolluar besueshmërinë dhe tolerancën e gabimeve të pllakës amë, u mblodh një stendë testimi nga përbërësit e mëposhtëm:

  • Procesori: Intel Core i5-13600
  • Ftohja e procesorit: ASUS TUF GAMING LC 240 ARGB
  • BJ: ASUS TUF GAMING 1000G
  • RAM: Kingston FURY DDR5 5200 MHz 2 × 16 GB

ASUS B760 PLUS WIFI

Komponentët janë të paketuar në një kuti të madhe dhe të gjerë ASUS TUF GAMING GT502. Ftohësit e sistemit të ftohjes së procesorit veprojnë si ventilatorë për largimin e ajrit të nxehtë nga kutia. Ne nuk kemi instaluar qëllimisht ftohje shtesë, për një ngarkesë më të madhe në radiatorët e pllakës amë. Siç mund ta keni vënë re, stolit tonë të provës i mungon një kartë video. Kjo është bërë posaçërisht, sepse përshtatësi masiv i videos do të ngarkojë gjithashtu sistemin e ftohjes së motherboard me nxehtësinë e tij, gjë që do të japë indikacione të pasakta për temperaturat e bordit nën ngarkesë.

Sistemi u testua në një temperaturë dhome prej +22°C. Pas funksionimit të sistemit në gjendje boshe për një orë, ne morëm temperaturat e mëposhtme të përbërësve:

ASUS B760 PLUS WIFI

Çipi i pllakës amë nxehej vetëm deri në +31°C dhe temperatura e VRM-së ishte +32°C. Le t'i kujtojmë këto indikacione si bazë, do të fillojmë prej tyre gjatë analizës së ngrohjes së sistemit nën ngarkesë.

Pas kryerjes së testit të stresit në AIDA64, ne pritëm derisa temperatura brenda kutisë të ndalonte së rrituri dhe pritëm edhe 15 minuta të tjera.

ASUS B760 PLUS WIFI

Ne ishim të kënaqur me leximet e temperaturës. Nën ngarkesë, chipset nxehej vetëm me +2°C dhe temperatura e tij ishte +33°C. Fazat e fuqisë u ftohën gjithashtu në mënyrë të përkryer nga radiatorë masivë, temperatura e tyre ishte +51 ° C. Kjo është vetëm +19°C mbi temperaturën fillestare.

ASUS B760 PLUS WIFI

Siç mund ta shihni, ftohja ASUS B760-PLUS WIFI përballon në mënyrë të përkryer ngarkesat maksimale - nuk duhet të shqetësoheni për dështimin e komponentit për shkak të mbinxehjes.

Gjithashtu nuk është vërejtur ulje e tensioneve. Gjatë testimit, ato ishin mjaft të qëndrueshme.

ASUS B760 PLUS WIFI

Më në fund, ne e kaluam sistemin tonë përmes testit PCMark 10. Në testin standard, sistemi shënoi 6156 "papagall".

ASUS B760 PLUS WIFI

Dhe në versionin e zgjeruar - 4857 "papagall".

ASUS B760 PLUS WIFI

Shërbimet e markës

Çdo prodhues që respekton veten lëshon softuer të pronarit për bordet e tij: për optimizimin e punës, akordimin e mirë, lehtësinë e përdorimit dhe personalizimin. ASUS ka përgatitur disa shërbime vërtet interesante për motherboard-in tonë, le t'i shikojmë ato në më shumë detaje.

ASUS AI Suite 3

Një program i vogël për monitorimin e treguesve më të rëndësishëm të komponentëve të PC. Këtu do të jemi në gjendje të monitorojmë frekuencën, tensionin e furnizimit dhe temperaturën e procesorit. Do të jetë gjithashtu e dobishme të njihni performancën aktuale të RAM-it dhe sistemit të ftohjes. Përveç kësaj, mjeti është në gjendje të kryejë pastrimin e kujtesës nga "plehra" të ndryshme.

Arka e armaturës dhe Krijuesi i Aurës

Ndryshe nga AI Suite, ky mjet është një kombinues i vërtetë multimedial. Programi përmban mjete për konfigurimin dhe personalizimin e kompjuterit tuaj, dhe përveç kësaj, ai ka një ndërfaqe mahnitëse. Në panelin e informacionit, ne takohemi me të dhëna për parametrat e sistemit në formën e grafikëve të bukur, të cilët mund të përdoren për të lexuar lehtësisht informacione rreth frekuencës së procesorit, temperaturës së sistemit dhe tensionit të furnizimit me energji të komponentit. Aftësia për të kontrolluar sistemin e ftohjes do të jetë gjithashtu e dobishme. Magjia e vërtetë na pret në skedën "Aura Sync"! Është këtu që ne kemi mundësinë të personalizojmë të gjithë ndriçimin e disponueshëm në PC. Ne mund të zgjedhim nga efektet e paracaktuara ose të krijojmë tona. Skeda "Tools" do të jetë shumë e dobishme, ku mund të konfiguroni shkarkimin dhe instalimin automatik të drejtuesve dhe shërbimeve. Shumë, shumë i përshtatshëm!

Si një manifestim i shqetësimit për klientin tuaj, ASUS na ofroi akses falas në arkivuesin WinRAR dhe programin CPU-Z, për leximin e treguesve të procesorit. Siç thonë ata - një gjë e vogël, por e bukur.

Lexoni gjithashtu:

Përmbledhje

Pra, çfarë marrim për këto para? Një tabelë e shkëlqyer me shumë ndërfaqe moderne? Sigurisht, një nga shumë. Komponentë me cilësi të shkëlqyer? Po, por tarifa të tilla mjaftojnë. Mbështetje për pajisjet më të fundit? Epo, çdo motherboard i lartë tashmë mund të mburret me këtë. Ndoshta softuer cilësor? Seriozisht, e njëjta gjë është në dispozicion në linjën e buxhetit. Përgjigja është në të vërtetë e thjeshtë - ne marrim të gjitha sa më sipër, por me çmimin e bordeve të rangut të mesëm. Një motherboard i shkëlqyeshëm me veçori të larta, gati për t'u bërë baza për një kompjuter serioz lojërash. ASUS B760-PLUS WIFI është një zgjedhje e denjë për PC të denjë!

Çmimet në dyqane

Pasqyrë e pllakës amë ASUS B760-PLUS WIFI

RISHIKON VLERËSIMET
Përmbajtja e paketës
8
Pamja e jashtme
10
Cilësia e komponentëve
10
Shkathtësi
10
Ftohja
10
Cuna
10
Oleksandr Strykal
Oleksandr Strykal
Një artist i pavarur me një hekur saldimi në vend të një furçe
Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Popullore tani
Pllaka amë është një bazë e rëndësishme e çdo kompjuteri. Besueshmëria e të gjithë montimit do të varet nga cilësia e bordit, dhe mundësia e përmirësimit dhe vendosjes fleksibël të parametrave të ndryshëm do të varet nga funksionaliteti i tij. Pasi të keni vendosur të montoni një stacion lojrash, pllakës amë duhet t'i caktohet roli më i rëndësishëm dhe t'i qaset zgjedhjes së saj sa më me përgjegjësi. Sot...Pasqyrë e pllakës amë ASUS B760-PLUS WIFI