Oukitel WP21 Ultra
realme 10 4 G
Root Nationlajmlajme ITGoogle njoftoi një rekord të ri botëror për llogaritjen e Pi

Google njoftoi një rekord të ri botëror për llogaritjen e Pi

-

Në vitin 2019, një kompjuter Google Cloud llogariti Pi, një numër irracional i zbuluar mijëra vjet më parë, në 31,4 trilion shifra. Ishte një rekord botëror. Por më pas, në vitin 2021, shkencëtarët nga Universiteti i Shkencave të Aplikuara Graubünden shtuan 31,4 trilionë të tjerë këtij numri, duke e çuar totalin në 62,8 trilion vende dhjetore. Tani, Google Cloud ka thyer rekordin e fundit duke llogaritur Pi në një shifra të paprecedentë prej 100 trilionë.

Kjo është hera e dytë që Google Cloud vendos një rekord për numrin e shifrave të një konstante matematikore. Dhe në vetëm tre vjet, numri i shifrave të llogaritura të Pi u trefishua.

Dihet se është përdorur një nyje e vetme llogaritëse e Google Cloud e përbërë nga 128 vCPU dhe 864 GB RAM me Debian Linux. Përpunoi numrat e mëdhenj për 157 ditë, 23 orë, 31 minuta dhe 7,651 sekonda përpara se të nxirrte rezultatin.

Google menjëherë hyri në blogun e tij Cloud për t'u mburrur për arritjen, duke treguar përparimin e bërë nga familja e makinave Compute Engine N2 që kur u përpoq për herë të fundit të llogariste serinë e pafundme të orbitës në 2019. Në atë kohë, ai llogariti 31,4 trilion shifra të Pi në 111,8 ditë, duke përdorur 25 nyje llogaritëse në atë kohë (gjithsej 96 vCPU me 1,4 TB RAM). Në vitin 2021, shkencëtarët nga Universiteti i Shkencave të Aplikuara Grisons sollën totalin në 62,8 trilion shifra duke përdorur dy procesorë AMD Epyc me 32 bërthama dhe 1 TB RAM.

Google Cloud

Programi që ka kryer llogaritjen e 100 trilion shifrave të Pi quhet y-cruncher v0.7.8, autori i tij është Alexander J. Yee. Google përdori algoritmin Chudnovsky dhe nyjen informatike n2-highmem-128 me 128 CPU virtuale dhe 864 GB RAM.

Sigurisht, për të ruajtur një numër kaq të madh të komponentëve të përdorur në llogaritje, u përfshinë sasi të mëdha ruajtjeje. Nga 663 TB në dispozicion të nyjës llogaritëse, 515 TB u përdorën dhe totali I/O i diskut ishte 82 PB të dhëna. Nëse keni një milion vjet rezervë ose më shumë, mund të lexoni të gjitha 100 trilion shifrat faqe interneti pi.dorëzimi – ose dëgjoni në performancën e pianos.

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Lexoni gjithashtu:

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani