Root Nationlajmlajme ITKoreja e Jugut anulon fluturimin drejt asteroidit Apophis

Koreja e Jugut anulon fluturimin drejt asteroidit Apophis

-

Duke përmendur një "mungesë të aftësive teknike", Koreja e Jugut ka hequr një plan për të ndërtuar një anije kozmike robotike për të shoqëruar asteroidin Apophis gjatë fluturimit të tij të ngushtë në 2029.

Departamenti i Shkencës, i cili menaxhon programin hapësinor të financuar nga shteti, kohët e fundit e konsideroi misionin "të pamundur" dhe vendosi të mos kërkonte buxhetin prej 307,7 milionë dollarësh të caktuar fillimisht për misionin. Misioni bëri thirrje për nisjen e një anije kozmike robotike midis korrikut 2026 dhe janarit 2027 për të shoqëruar Apophis, i cili do të fluturojë pranë Tokës në prill 2029.

Apofis
Imazhet e radarit të asteroidit Apophis të marra nga NASA në 2012.

Sonda ishte planifikuar të vëzhgonte dhe hartonte Apophis gjatë gjithë udhëtimit të saj, duke kërkuar ndryshime në strukturën e saj për shkak të fluturimit të afërt dhe ndikimit të forcave gravitacionale të planetit. Në mars 2021, presidenti i atëhershëm i Koresë së Jugut, Moon Jae-in tha se misioni, nëse kryhet, do të ndihmonte në "forcimin e themeleve të industrisë hapësinore të vendit dhe përmirësimin e aftësive të lidhura me to".

Koreja e Jugut anulon fluturimin drejt asteroidit Apophis

"Ne kemi vendosur të braktisim misionin e tingullit Apophis sepse janë shfaqur probleme të ndryshme që e bëjnë të vështirë kryerjen me sukses të misionit," tha Shin Won-sik, një zëdhënës i ministrisë së shkencës. “Për të eksploruar Apophis, ne duhet të lëshojmë një anije kozmike jo më vonë se 2027. Por me aftësitë e krijimit të raketave dhe mjeteve hapësinore që kemi, është e pamundur të lëshohet pajisja në kohë”.

Sipas zyrtarit, megjithëse misioni Apophis u anulua, kjo nuk do të thotë se Koreja e Jugut ka kaluar plotësisht misionet asteroide nga katalogu i misioneve të ardhshme. Përkundrazi, tha ai, qeveria e konsideron të nevojshme zhvillimin e një "plani specifik" për të hetuar një tjetër asteroid që i afrohet Tokës pas Apophis.

“Në gjysmën e dytë të vitit do të fillojmë punën për rishikimin e 4-të të Planit Bazë për Nxitjen e Zhvillimit të Kozmonautikës. Dhe ka të ngjarë që plani i ri të përfshijë një plan misioni asteroid pak më specifik dhe realist sesa rishikimi 3, "tha Shin.

Koreja e Jugut anulon fluturimin drejt asteroidit Apophis

Ndërkohë, në prill, NASA vendosi të zgjasë misionin OSIRIS-Rex për të vizituar Apophis pas një fluturimi në shtator të vitit 2023 për të hedhur një enë me mostra të mbledhura nga asteroidi Bennu. Gjatë vazhdimit të misionit OSIRIS-Rex, ai do të fluturojë për në Apophis në vitin 2029, pak pasi asteroidi të kalojë brenda 32 mijë km larg Tokës. Anija kozmike do të kalojë 18 muaj në periferi të Apophis, duke studiuar asteroidin 350 metra dhe duke u afruar mjaftueshëm për të përdorur shtytësit e tij për të hequr gurët sipërfaqësor dhe për të ekspozuar materialet nëntokësore.

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Lexoni gjithashtu:

Burimispacenews

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani