Tecno Camon 19
ElektronikaRecenzja kamery sportowej DJI Pocket 2 Creator Combo

Recenzja kamery sportowej DJI Pocket 2 Creator Combo

-

Wiecie, że autor tej recenzji nigdy nie był chętny do nakręcenia wideo. Robienie zdjęć – inna sprawa. Z każdym nowym iPhone’em (używam ich od czasu premiery pierwszego modelu) jakość zdjęć poprawiała się i w pewnym momencie zacząłem się cieszyć tym procesem. Kiedy więc pojawiło się zadanie, aby napisać recenzję aparatu DJI Pocket 2, postanowiłem wyjść ze swojej strefy komfortu i podjąłem wyzwanie.

A więc oficjalnie: nigdy nie trzymałem w rękach kamery. Wszystko, co zostanie napisane poniżej, jest wynikiem najbardziej bezstronnego i całkowicie amatorskiego podejścia. Otwierając małe białe pudełko z DJI Pocket 2 Creator Combo w środku, nie mogę się doczekać wielu odkryć co na mnie czekają i mam nadzieję, że będę mogła przekazać wam moje emocje, które doświadczyłem! Zapraszam do czytania.

Pierwsze wrażenie i wygląd

Pocket 2 Creator Combo BoxDesign pudełka jest bardzo podobny do tego, który przedstawia nową produkcję Apple: wszystko jest białe, charakterystyczne logo, zdjęcie produktu na górze, naklejka z numerem seryjnym na dole. Z tyłu są widoczne logo App Store i Google Play, więc od razu wiadomo, że będziesz musiał zainstalować markową aplikację. I tak jak w przypadku produktów Apple’a, otwierając pudełko od razu widać, na co zostały wydane pieniądze – czyli sam aparat. W środku samej pokrzywy, jest kolejną natarczywa propozycja instalacji aplikacji na iOS lub Androida. Pod aparatem czytelna dokumentacja i coś jeszcze, ale najpierw poddaję się naleganiom producenta i przechodzę do App Store lub Google Play.

‎DJI Mimo
‎DJI Mimo
Developer: DJI
Price: Free

DJI Mimo
DJI Mimo
Price: Free

Aplikacja

Właściwie nie ma nic niezwykłego w procesie instalowania czegoś z App Store. Ale bezpośrednio w samej aplikacji, po wyrażeniu zgody na udostępnienie niemal wszystkich parametrów telefonu (dostęp do zdjęć, powiadomień, pozwolenie na wykorzystanie Bluetooth do wyszukiwania pobliskich urządzeń itp.) Czeka na użytkownika ogromna ilość wszystkiego.

Zacznę od rejestracji konta. Niestety, zwykłe opcje we współczesnym świecie, takie jak rejestracja przez konto Google, Apple lub Facebook, nie są tutaj dostępne, więc będziesz musiał to zrobić w archaiczny sposób, za pośrednictwem poczty elektronicznej. To trochę dziwne, biorąc pod uwagę, że rejestrację przez Apple ID nie ma tylko leniwy.

Po wypełnieniu wszystkich niezbędnych rzeczy, ujawnia się strona logowania, na której nagle pojawiają się wszystkim znane przyciski Facebooka i Apple. Kto tak robi?

Już są dostępne aplikacja i konto. Które, krótko mówiąc, można edytować natychmiast, klikając na ikonkę, nazwa użytkownika, stworzona przez roboty automatycznie.

dji mimo app

Sama aplikacja posiada trzy główne karty:

  • Strona główna — Istnieją trzy przydatne przyciski do edytora AI, wsparcia DJI i forum DJI, a także dostęp do instrukcji i reklam DJI;
  • Edytor —tutaj możesz zebrać w jedną całość gotowe filmy z materiału, dodać muzykę i efekty;
  • Profil — jest to osobista karta, w której wyświetlane są prace przesłane na serwer DJI oraz podstawy funkcji społecznościowych.

Cóż, ponieważ ta aplikacja jest praktycznie bezużyteczna bez aparatu, czas wyjąć aparat z pudełka.

Co znajduje się w pudełku razem z DJI Pocket 2 Creator Combo

DJI Pocket 2 Creator Combo Box

Miałem dla przetestowania nie tylko DJI Pocket 2, ale całe Creator Combo, więc komplet ma naprawdę dużo rzeczy. Ale o wszystkim po kolei:

  • kamera Pocket 2 DJI
  • etui na kamerę
  • mini joystick
  • adapter dla smartfona (USB-C)
  • adapter do podłączenia smartfonów Apple
  • mocowanie do statywu(1/4″)
  • kabel zasilający USB-C (rozgałęziony)
  • pasek na rękę

Dodatki Creator Combo:

  • wielofunkcyjny uchwyt z wbudowanymi modułami Wi-Fi i Bluetooth h
  • mikrofon bezprzewodowy z nadajnikiem
  • osłona przeciwwietrzna mikrofonu bezprzewodowego
  • mikro statyw przystosowany do mocowania (1/4 ″) lub uchwytu wielofunkcyjnego
  • obiektyw szerokokątny

Muszę oddać hołd producentowi, dla każdego ze swoich produktów DJI on stworzy niezwykle szczegółowe filmy-reklamy z wszelkiego rodzaju instrukcjami, dostarczając im napisy w kilkunastu “głównych” językach. Nie są wyjątkiem rozpakowywanie DJI Pocket 2 Creator Combo i filmy z początkową konfiguracją.

Same liczby

OGÓŁNIE
Nazwa DJI Pocket 2
Wymiary 124,7×38,1×30,0 мм
Waga 117 г
STABILIZATOR
Stabilizacja 3-osiowa
Zakres kątów obrotu Obrót: −230°…+70°
Nachylenie: −100°…+50°
Przechył: ±45°
Mechaniczny zakres kątów obrotu Obrót: −250°…+90°
Nachylenie: −180°…+70°
Przechył: ±90°
Maks. kontrolowana prędkość 120°/с
Zakres drgań kątowych ±0,005°
APARAT 
Matryca CMOS 1/1,7”
Efektywne piksele:64 mln
Obiektyw Kąt widzenia: 93 °, f/1.8 (odpowiednik formatu 20 mm)
Zakres ISO Zdjęcie: 100-6400 (16 МP), 100-3200 (64 МP)
Wideo: 100-6400
Nagrywanie slow motion: 100-3200
Zakres ekspozycji 8-1/8000 s
Maks. rozmiar obrazu 9216×6912 pikseli
Tryby fotograficzne /strong> Pojedynczy: 16 MP, 64 MP
Timer: 3, 5, 7s
Panorama: 3×3, 180°
Rozdzielczość wideo 4K Ultra HD: 4K Ult ra HD: 3840 × 2160 przy 24/25/30/48/50/60 fps
2,7K: 2,7K: 2720 × 1530 przy 24/25/30/48/50/60 fps /с
FHD: 1920×1080 przy 24/25/30/48/50/60 fps /с
Rozdzielczość wideo HDR 2,7K: 2720×1530 24/25/30 fps /с
FHD:1920 × 1080 przy 24/25/30 kl./s (odpowiednik formatu 38 mm)
Tryb wideo Wideo
Wideo HDR
TimeLapse
Dynamiczny TimeLapse
Hyperlapse
Dynamiczny Hyperlapse Od lewej do prawej
Z prawej do lewej
Spersonalizowane ruchy (maks. 4 punkty)
Slow motion 1080p / 120 kl./s (dla 4x slow motion)
1080p / 240 fps (dla 8x slow motion)
Maks. szybkość transmisji wideo 100 Mb/s
Obsługiwane systemy plików FAT32 (≤ 32 GB) / exFAT (> 32 GB)
Formaty zdjęć JPEG/DNG
Formaty wideo MP4 (MPEG-4 AVC/H.264)
Zgodne karty pamięci Maks. 256 GB SDHC / SDXC UHS-I, klasa szybkości 1 lub UHS-I,
Zalecane karty pamięci Samsung EVO Plus 32 GB UHS-I, klasa szybkości 1, microSDHC
Pro 64 GB UHS-I, klasy szybkości 3 microSDXC
Pro Endurance 64 GB UHS-I, klasy szybkości 1 microSDXC
Evo Plus 64 GB UHS-I, klasy szybkości 3 microSDXC
Zalecane karty pamięci SanDisk Extreme 16/32 GB UHS-I, klasy szybkości 3 microSDHC
Extreme Plus 128 GB V30 A1 UHS-I, klasy szybkości 3 microSDXC
SanDisk Extreme Pro 64 GB V30 A1 UHS-I, klasy szybkości 3 microSDXC
Wyjście audio 48kHZ, AAC
BATERIA
Typ Litowo-polimerowy
Pojemność 875mAh
Energia 6,738 Wh
Napięcie 7,7 V
Limit napięcia ładowania 8,8 V
Napięcie wejściowe 5 V / 2 A lub 5 V / 1 A
Zakres temperatur ładowania 5…60 °C
Zakres temperatury pracy 0…40 °C
Godziny pracy 140 minut (mierzone w warunkach laboratoryjnych przy nagrywaniu wideo 1080p przy 24 klatkach na sekundę i służy wyłącznie jako odniesienie)
Czas ładowania 73 minuty (przy użyciu adaptera USB 5 V / 2 A)
APLIKACJA
Nazwa DJI Mimo
Wymagania systemowe iOS 11.0 lub wcześniejsze wersje
Android 7.0 lub wcześniejsze wersje
Jakość transmisji 4K / 60 kl./s: 480p
Tryb Stories: 1080p
Inne tryby: 720p

Jak na takie niewielkie urządzenie, które prawie w całości mieści się w dłoni, wraz z dodatkowym uchwytem, liczby są bardzo, bardzo imponujące.

Czas pracy baterii to maleńki minus w całej tej rozkoszy: określony czas działania „140 minut w warunkach laboratoryjnych przy nagrywaniu wideo w rozdzielczości 1080p” w praktyce przy nagrywaniu wideo 4K jest zauważalnie się zmniejsza. W zasadzie to wystarczająco dużo, ponieważ mowa jest o całkowitym czasie rzeczywistego kręcenia i aby nagrać półtorej godziny materiału wideo, trzeba spędzić kilka godzin życia. Ponadto aparat jest doskonale zasilany zewnętrznymi bateriami USB (zwanymi „power bankami”), dzięki czemu, zapewniony jest spokojny dzień nagrywania wideo jest zagwarantowany.

Warto również zauważyć, że wideo 4K HDR nie jest nagrywane. Maksymalna rozdzielczość dostępna dla HDR to 2,7K, a nawet mniejsza dla slow motion i transmisji na żywo.

Spośród ogólnie akceptowanych znanych nam usług możliwa jest transmisja na żywo na YouTube i Facebooku.

Czytaj także: Recenzja DJI Mini 2 i porównanie z pierwszym DJI Mini

Ćwiczenie filmowania z DJI Pocket 2

Pamiętasz, jak wspomniałam powyżej, że jeśli chodzi o kręcenie filmów, jestem całkowitym zerem? Tak więc po kilku dniach eksperymentowania z aparatem jestem głęboko przekonana, że pierwsze przyzwoite rezultaty zobaczę już po tygodniu. W tym czasie zdasz sobie sprawę z zalet przetwarzania końcowego, obejrzysz wiele filmów szkoleniowych i poeksperymentujesz. O wszystkim po kolei.

Zdjęcie

Rozdzielczość 9216×6912 z pewnością robi wrażenie. Ale jest jedna rzecz: ciemna pora dnia. Bez względu na to, jak inteligentne jest dołączone oprogramowanie, nie może oszukać praw fizyki i małego czujnika. Nie trzeba więc czekać na zdjęcia na poziomie profesjonalnych aparatów, cudo się nie wydarzy. Jednak w przypadku blogowania i publikowania w Internecie jakość obrazów DJI Pocket 2 jest więcej niż wystarczająca.

Aplikacja bardzo starannie skleja panoramy, nawet w trybie „4 klatki w rzędzie”, nawet w trybie „3 × 3”. Szwy nie są widoczne, nie ma też różnic w oświetleniu.

Nie ma sensu omawiać selfie w osobnym punkcie dyskusji: aparat, w przeciwieństwie do smartfona, jest używany tak samo, więc wszystkie zalety i wady będą oczywiste. Pod każdym względem.

Kilka przykładów zdjęć zrobionych z jednego punktu (szczerze mówiąc-z jednostki zewnętrznej klimatyzatora za moim oknem).

Pełnowymiarowe zdjęcia i pliki wideo są dostępne tutaj.

Dźwięk

Dźwięk nagrywany przez wbudowane mikrofony samej kamery jest doskonały. Dostępne są 4 wielokierunkowe mikrofony, które pozwalają na nagrywanie filmów z bardzo realistycznym dźwiękiem środowiska, dając maksymalne zanurzenie w tę atmosferę. Niestety w dniach, kiedy aparat był w moich rękach, nie było deszczu, więc nie można było nakręcić „dźwiękowego” wideo. Ale takie filmy są dostępne na przykład na kanale Nomadic Ambience. Jeśli oglądasz je z zestawem akustyki do kina domowego lub słuchawek, to efekt jest serio oszałamiający.

Filmy w przybliżeniu tej samej jakości są dostępne do nagrywania przy użyciu podstawowego DJI Pocket 2 po wyjęciu z pudełka z bazowymi ustawieniami.

Jeśli kupisz zestaw Creator Combo, będziesz mieć zewnętrzny mikrofon Bluetooth, który jest przymocowany klipsem do ubrania. Skierowany jest bezpośrednio na operatora, a „pompon” przedniej szyby doskonale usuwa obcy hałas, wysuwając głos komentatora na pierwszy plan. Jeśli więc planujesz tworzyć treści z komentarzami na bieżąco, dodatki Creator Combo są niezbędne.

Sterowanie

Kamerą można sterować zarówno w trybie offline, jak iw połączeniu ze smartfonem. W trybie offline będziesz musiał zapamiętać wiele niuansów, dotyczące wbudowanych przycisków aparatu i przycisków na mini-joysticku: każdemu z nich przypisana jest określona akcja dla pojedynczego, podwójnego, a nawet potrójnego naciśnięcia. Zapamiętanie i przyzwyczajenie się do tego, zajmie trochę czasu.

Aby nie zawracać sobie głowy studiowaniem przycisków, można podłączyć niemal każdy nowoczesny smartfon bezpośrednio do aparatu za pomocą jednego z adapterów zainstalowanych zamiast mini-joysticka, zamieniając oba urządzenia w jeden kompleks do kręcenia materiałów. Ikony są logiczne i interaktywne, pokazując aktualne tryby filmowania i umożliwiając jednoczesne dokonywanie zmian.

Pocket 2 Creator Combo App

Tak wyglądał ekran iPhone’a w momencie robienia kilku zdjęć powyżej przedstawionych w tekście.

W przypadku Creator Combo wszystko jest jeszcze ciekawsze: zamiast fizycznego adaptera do podłączenia smartfona można skorzystać z wielofunkcyjnej rączki, która posiada moduł Wi-Fi do bezpiecznego połączenia ze smartfonem. W takim przypadku aparat może być przenoszony przez jedną osobę (i na życzenie komentowanie tego, co dzieje się w zewnętrzny mikrofon), a druga osoba będzie bezpośrednio sterować procesem za pomocą interfejsu aplikacji.

Jedyną wadą dla mnie osobiście była lokalizacja przycisku zasilania. Za każdym razem, zdejmując lub zakładając uniwersalny uchwyt lub mocowanie statywowe (i zauważalnie mocno trzymają się aparatu), udawało mi się uruchomić aparat mimowolnym wciśnięciem tego przycisku. Oczywiście podoba mi się sposób, w jaki aparat „wita” właścicielkę grzecznym skinieniem głowy, zanim „spojrzy mu w oczy” (czyli włącza śledzenie twarzy), ale nie zawsze to jest wygodne.

Wideo

Ta część recenzji poświęcona będzie temu, za dla czego jest stworzona ta kamera i to, co naprawdę może zachwycić w tym urządzeniu. Zacznę 3-osiowej stabilizacji. Poważnie, po smartfonie, nawet flagowym, to prawdziwe odkrycie!

Dostępne są 3 tryby:

  • śledzenie – tutaj kamera powtarza ruchy dłoni, tylko stabilizuje obraz
  • blokada nachylenia – w tym trybie kamera ostrożnie utrzymuje linię horyzontu
  • FPV (widok od pierwszej osoby) – kamera podąża za Twoimi ruchami we wszystkich kierunkach

„Opóźnienie” obrotu kamery jest regulowane, więc prędkość reakcji może być „szybka” lub „wolna”. Który z tych dwóch gotowych trybów Ci odpowiada, ujawni tylko praktyka.

Drugie najsilniejsze wrażenie „efektu wow” wywołuje technologia Active Track 3.0. Możesz wybrać dowolny obiekt (znak, pomnik, roślinę, osobę – dosłownie wszystko), ustawić na nim ostrość, a potem po prostu przejść obok – a aparat utrzyma obiekt w kadrze, co ostatecznie daje niesamowity efekt „latania”. W końcowym filmie wygląda po prostu niesamowicie. .

Sam kąt widzenia jest dość szeroki, bo aż 93°, ale dodatkowy obiektyw szerokokątny z tego samego zestawu Creator Combo zamienia je we wszystkie 110°. A to naprawdę dużo.

Niestety nadal nie mam dużo umiejętności w edycji wideo, dlatego jako przykład tego, co można osiągnąć za pomocą technologii Active Track, przytoczę to wideo:

Wygląda bardzo fajnie!

Ta sama technologia, gdy jest wyposażona w mikro-statyw z zestawu Creator Combo, pozwala utrzymać Cię w kadrze, gdy sam jesteś w ruchu. Tutaj kamera oczywiście nie będzie latać wokół Ciebie jak statyczny obiekt, ale będziesz mógł wykonywać w kadrze wszelkiego rodzaju aktywne czynności bez obawy o “wypadnięcie” z kadru. .

Tryb TimeLapse umożliwia nagrywanie filmów, dzięki czemu podczas odtwarzania są postrzegane w przyspieszonym tempie.

Wiatr tego dnia był bardzo silny, więc aparat na statywie lekko się trząsł, ale jak widać nie wpłynęło to na wynik pracy.

Nakręciłam kolejny film w trybie TimeLapse z tego samego miejsca, co kilka zdjęć, które widziałeś powyżej w tekście.

Wbudowany edytor AI umożliwia edycję wideo w bardzo podobny sposób, jak w przykładzie z zimowym spacerem powyżej, pozwalając na edycję czasu trwania, prędkości, a nawet kierunku odtwarzania każdego materiału w locie, dodawanie przejść i zanikanie między nimi, dodawanie tekstu i muzyki. Oczywiście wszystko to wymaga pewnych umiejętności, ale nawet w trybie półautomatycznym, w ciągu kilku minut udało mi się zebrać małą reklamę DJI.

Moje wrażenia оd DJI Pocket 2 Creator Combo

Wspominałem już kilkakrotnie, że zanim zapoznałem się z tym zestawem, nigdy nie przyszło mi do głowy nagrywać otaczający mnie świat. Ale po kilku dniach spędzonych z DJI Pocket 2 w pewnym momencie uzmysłowiłam sobie, że nie mogę się doczekać końca dnia w pracy, abym mógł wyjść na ulice miasta, aby kręcić nowe filmy i próbować je edytować na różne sposoby.

W porównaniu do filmów nakręconym nawet na topowym iPhonie, wrażenie z wyniku jest tu znacznie lepsze. Nawet jeśli po prostu chcesz nagrać swój spacer po mieście, tak jak robią to na przykład na kanale Prowalk Tours:

To po prostu super!

Dla kogo ta kamera?

Dla vlogerów? Tak, przede wszystkim. Możliwości DJI Pocket 2 Creator Combo są praktycznie nieograniczone. Możesz fotografować na zewnątrz lub w pomieszczeniu. W ruchu i statycznie. Z efektami i bez. Wszystko zależy tylko od twojej wyobraźni.

Dla podróżników? Nie ma wątpliwości. Prędzej czy później świat znów będzie wolny od wirusa i ograniczeń, granice się otworzą, a trzymanie wrażeń „w ruchu” za pomocą lekkiego i wygodnego aparatu jest o wiele przyjemniejsze niż skupianie się na tym, by nie upuścić swojego cennego nowego iPhone’a. I same patrzenie na świat przez pryzmat własnych oczu podczas podróży jest znacznie przyjemniejsze niż przez ekran smartfona.

Czy DJI Pocket 2 Creator Combo nadaje się dla wszystkich innych? Całkiem. Dlaczego nie? Nawet jeśli nie jesteś zapalonym podróżnikiem, ale uwielbiasz fotografować rodzinne wakacje lub spotkania z przyjaciółmi, mały aparat na statywie lub w dłoni jest o wiele bardziej praktyczny niż próby cichego nakręcenia tego, co jest dzieje się na smartfonie.

Wnioski dotyczące DJI Pocket 2 Creator Combo

Kilka wieczorów z DJI Pocket 2 na pewno nie uczyniło mnie profesjonalnym filmowcem. Szkoda, chciałbym, kurczę, pochwalić się w recenzji niesamowitymi filmami mojego autorstwa. Ale niestety. Przez trzy wieczory – to już dużo jak na początkującego, jednocześnie jestem dumny i trochę wstydzę się tego, co otrzymałem.

Czy te wieczory z kamerą uczyniły mnie fanatykiem wideo? Tak i jeszcze raz tak! To już nie jest „domowy film” z czasów pierwszych dostępnych kamer, to zupełnie inny poziom technologii i doświadczenia.

Czy kupię sobie taki aparat? Nie ma wątpliwości. Uwielbiam żyć w erze cudów techniki, a ten aparat jest niewątpliwie jednym z nich.

Na dworze robi się ciemno, w końcu nadeszła wiosna, więc posłucham swoją intuicję, wrzucę wszystko, czego potrzebuję, w mały etui i udam się na dwór po to, aby nagrać atmosferę wieczornego miasta.

Pocket 2 Creator Combo

Gdzie kupić?

Recenzja kamery sportowej DJI Pocket 2 Creator Combo

Czytaj także:

Autor polskiej wersji artykułu – Julia Pakhomeko

REVIEW OVERVIEW

Cena
8
Wygląd
10
Montaż
9
Oprogramowanie
10
Wydajność
10
Zestaw DJI Pocket 2 Creator Combo to najlepsze rozwiązanie dla każdego, kto chce tworzyć wysokiej jakości treści wideo w niemal każdych warunkach. W studio, w domu lub na zewnątrz — ta praktycznie niezauważalna kamera sportowa może szybko zrobić z Ciebie prawdziwego reportera.
Yuri Stanislavsky
Yuri Stanislavskyhttp://notarecords.com
Programista SwiftUI. Kolekcjonuję winyl. Czasami dziennikarz. Właściciel Nota Record Store.
Subscribe
Powiadom o
guest

2 Comments
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Recenzja kamery sportowej DJI Pocket 2 Creator ComboZestaw DJI Pocket 2 Creator Combo to najlepsze rozwiązanie dla każdego, kto chce tworzyć wysokiej jakości treści wideo w niemal każdych warunkach. W studio, w domu lub na zewnątrz — ta praktycznie niezauważalna kamera sportowa może szybko zrobić z Ciebie prawdziwego reportera.