Root NationElektronikaSmartfonyRecenzja smartfona Infinix Note 12 2023: Poznaj dziką bestię

Recenzja smartfona Infinix Note 12 2023: Poznaj dziką bestię

-

Marka Infinix jest na polskim rynku już od dłuższego czasu. I od tej pory, ma pewien sukces w sprzedaży swoich urządzeń. Jednak Infinix trudno jest nazwać znanym gigantem technologicznym. Jak i również zobaczyć gadżety tej firmy na żywo. Jak dziką bestię w naturalnym środowisku. W przypadku Infinix Note 12 2023, ta analogia ze światem zwierząt jest jak najbardziej trafna. Dlaczego? Dowiesz się w tej recenzji.

Infinix Note 12 2023

Przeczytaj także: Recenzja i test Lenovo Tab M10 Plus: niedrogi rozrywkowy tablet

- Advertisement -

Dane techniczne Infinix Note 12 2023

Patrząc na parametry techniczne, wnioskujemy, że mamy do czynienia z urządzeniem klasy średniej. Cena w 1000-1200 zł to potwierdza. Niemniej jednak Note 12 2023 nawet ukrywa w sobie kilka niespodzianek. A mianowicie 8 GB pamięci RAM i przednią lampę błyskową.

Infinix Note 12 2023

  • SOC: MediaTek Helio G99 (2×2,2 GHz Cortex-A76 + 6×2,0 GHz Cortex-A55)
  • Ram & ROM: 8 + 128 GB
  • System operacyjny: XOS 10.6 (oparty na: Android 12)
  • Bateria: 5000 mAh
  • Ładowanie: szybkie 33 w
  • Ekran: 6,7 ″, AMOLED, FHD+ (1080×2400), 60 Hz
  • SIM: 2×Nano-SIM + MicroSD 
  • Tylna kamera: 50 MP + czujnik głębokości 2MP + obiektyw AI 
  • Przednia kamera: 16MP, przednia lampa błyskowa
  • Komunikacja: Wi-Fi 802.11 A/B/G/N/AC (2,4 i 5 GHz); Bluetooth, USB Type-C + OTG, GPS, NFC, 3,5 mm słuchawki.
  • W komplecie: smartfon, ładowarka typu USB Type-C – Type-A, ładowarka sieciowa 33W, kluczyk do wyjmowania tacki SIM, silikonowe etui i krótka instrukcja.
  • Wymiary: 164,4×76,5×7,8 mm
  • Waga: 195 g
  • Materiał obudowy: plastik

Infinix Note 12 2023

Otrzymałem do recenzji podstawową wersję smartfona z 8 GB pamięci RAM i 128 GB ROM w kolorze Alpine White. Jest też wersja 256 GB ROM i dwie inne opcje kolorystyczne: Volcanic Gray і Tuscany Blue.

Infinix Note 12 2023

Przeczytaj także: Recenzja smartfona Nothing Phone (1): Wszystko albo Nic

Komplet

Komplet tu oferuje wszystko, czego potrzebujesz: kabel ładujący USB-C-USB-A, ładowarkę sieciową 33 W, kluczyk do wyjmowania karty SIM, silikonowe etui i kartę gwarancyjną. Dodatkowo – na ekranie jest już naklejona folia ochronna. 

- Advertisement -

Infinix Note 12 2023

Design i jakość konstrukcji

Nazwałbym design Infinix Note 12 2023 „dzikim”. Projektanci Infinix postarali się, aby wygląd smartfona był wyróżniającym się.

Na tylnym panelu widoczna jest okrągła wysepka kamery – na pewno przykuje uwagę.

Infinix Note 12 2023

Cała tylna część smartfona jest wykonana z matowego plastiku. Tylko prostokątny obszar wokół kamery pozostał błyszczący, a etui z zestawu dodatkowo go podkreśla.

Infinix Note 12 2023

„Dziki” design nie oznacza złą jakość konstrukcji.

Ekran Infinix Note 12 2023

Ekran jest niezwykle jasny i zapewnia doskonały kontrast i reprodukcję kolorów.

Infinix smartfon

Ale nie ma wysokiej częstotliwości odświeżania, tylko stare dobre 60 Hz.

Chociaż ramka wokół ekranu jest zauważalna, Infinix popracował nad jej symetrią.

Infinix Note 12 2023

Pomimo faktu, że wycięcie w kształcie kropli jest przestarzałym rozwiązaniem, które było aktualne w 2019 roku, trudno zaliczyć to do minusów urządzenia. Wyglada w porządku.

Infinix Note 12 2023

Smartfon obsługuje tryb Always-On-Display, dzięki czemu możesz widzieć czas i powiadomienia (wiadomości, nieodebrane połączenia itd.) bez włączania smartfona. Ponadto istnieje wiele stylów wizualnych do dostosowania wyglądu AOD. Sugerowałbym Infinix’owi dodać więcej ustawień w tym trybie oraz obsługę popularnych komunikatorów (takich jak Telegram) i przedłużyć okres aktywności AOD na ponad 10 sekund, bo na razie nie jest to prawdziwe “Always-On”.

- Advertisement -

Infinix Note 12 2023

Przeczytaj także: Recenzja POCO M5: średniak w świecie, gdzie wszystko drożeje

Oprogramowanie

Powłoką XOS 10.6 wygląda niezwykle. Jest mocne zmodyfikowaną wersją Androida 12 i dlatego wymaga przyzwyczajenia ze strony użytkownika.

Wygląd

Wygląd systemu przypomniał mi smartfony Xiaomi, ale te, które przeznaczone do lokalnego rynku chińskiego. Mamy inny launcher, szybkie ustawienia, widżety, foldery. To może być interesujące, jeśli chcesz czegoś innego niż standardowy Android.

Cechy powłoki

Infinix dodał kilka ciekawych funkcji oprogramowania. Na przykład…

  • Istnieje tryb okien pop-up, który działa jak sama nazwa wskazuje – błyskawicznie (niestety bez podziału ekranu na pół)
  • Funkcja klonowania programów, która będzie przydatna dla komunikatorów, gdy chcesz korzystać z wielu kont
  • Smart Panel z szybkim dostępem do niektórych aplikacji i funkcji, które można aktywować robiąc dłuższy swipe w lewo / w prawo
  • Specjalny przycisk, aby aktywować rozszerzenie pamięci RAM (Infinix nazywa to MemFusion)
  • Tryb gry do streamowania i przyspieszenia CPP i GPU.

Istnieją również funkcje, które uważam za mniej przydatne:

  • Social Turbo – poprawia pracę WhatsApp
  • Video Assistant dla ulepszania filmików, nie zauważyłem żadnej różnicy
  • Peek Proof przyciemnia ekran, z wyjątkiem określonych obszarów. Mechanizm jest skomplikowany, ale ludzie, którzy dbają o prywatność, muszą być zadowoleni

Wbudowane aplikacje

Infinix postanowił dostarczyć alternatywy dla prawie wszystkich aplikacji Google. Jest przeglądarki Chrome oraz HI, Google Photos oraz AI Gallery, YouTube Music oraz Boomplay, Google Translate oraz MOL.

Nie bardzo podobała mi się aplikacja Plam Store – alternatywa dla Play Market, jest niewygodna, słaby wybór. Jest jeszcze nie bardzo przydatny Phone Market – narzędzie do zarządzania baterią, pamięcią i innymi rzeczami w smartfonie. Oraz XClub – swojego rodzaju sieć społecznościowa i komunikator od Infinix. Te aplikacje są nieusuwalne i wysyłają Ci powiadomienia wtedy, kiedy nie oczekujesz (ale, na szczęście, można ja wyłączyć).

Przeczytaj także: Recenzja Motorola Moto G72: Znowu dobry “średniak”!

Wydajność

Smartfon pokazuje dobrą wydajność: jego MediaTek Helio G99 to dobrze znany i potężny procesor 4G.

W codziennym użyciu Note 12 2023 działa szybko. Nie zauważyłem żadnych lagów lub spowalniania używania menu, podczas otwierania aplikacji lub oglądania stron internetowych.

A co z grami? Zainstalowałem Asphalt 9, Call of Duty Mobile і Diablo: Immortal. I chociaż te gry nie wyglądały najbardziej nowoczesne, działały stale ze średnią grafiką przy 30 fps.

Call of Duty Mobile normalnie “chodziła” przy 60 kl. na sekundę i średnich ustawieniach grafiki z włączonymi HD-dodatkami.

Ogólnie rzecz biorąc, jeśli chcesz grać w nowoczesne gry i nie oczekujesz oszałamiającej grafiki, Note 12 2023 od Infinix Cię nie zawiedzie.

Kamery Infinix Note 12 2023

Kamery są mocną stroną Note 12 2023. I to dobra wiadomość, bo Infinix nie pozycjonuje siebie jako eksperta w dziedzinie fotografii.

ZDJĘCIA W ORYGINALNEJ JAKOŚCI

Tak, post-obróbka mogę wyglądać na przysadzistą, przydałaby się również korekta kolorów, ale jednak zdjęcia świetne się prezentują na ekranie smartfona.

Tryb portretu zrobił na mnie duże wrażenie – chociaż krawędzie nie są tak wyraźne jak w przypadku droższych modeli, wynik końcowy mnie pocieszył.

Kolejnym osiągnięciem fotograficznym jest tryb nocny. Wykorzystuje moc sztucznej inteligencji do dodawania szczegółów na zdjęciu.

Tryb nocny działa nawet z przednią kamerą, przyda się, aby robić selfie po ciemku. A dzięki wbudowanej lampie błyskowej LED, możesz osiągnąć jeszcze lepsze kadry.

Przedni aparat robi również przyzwoite zdjęcia w świetle dziennym. Ujęcia są szczegółowe i naturalne.

Smartfon może nagrywać wideo z rozdzielczością do 2K o częstotliwości 30 kl/s, ale uważam, że z wideo w 1080p z częstotliwością 60 kl/s, urządzenie lepiej daje sobie radę.

Dostępne są różne tryby nagrywania, wśród nich: slow motion, timelapse, a nawet tryb filmu. Wideo we wszystkich wspomnianych przypadkach są zapisywane w 720p.

Jedyne, co bym dodał do aparatów, to moduł szerokokątny.

Przeczytaj także: Recenzja Realme C33: Co może zaoferować telefon za 650 zł?

Bateria i ładowanie

Nawet przy dużym obciążeniu, smartfon zapewnia 7 godzin pracy i nadal pozostaje około 30% baterii pod koniec dnia.

Kompletna ładowarka 33 W może szybko przygotować Cię na nową sesję pracy czy rozrywki. Aby naładować baterię o mocy 5000 mAh, potrzeba około półtorej godziny.

Dźwięk i NFC

Dźwięk stereo jest zbyt głośny, zatem zalecam użycie smartfona na 80% głośności, w przeciwnym razie, twoi sąsiedzi zadzwonią na policję :-).

Infinix Note 12 2023

Możesz słuchać muzyki w słuchawkach. Wolę bezprzewodowe, ale jeśli preferujesz wariant przewodowy – masz tutaj złącze 3,5 mm. Nigdy nie przegapisz nadchodzącego połączenia – dzięki tym samym głośnikom, we współpracy z wibracją, która jest dość mocna.

Note 12 2023 również obsługuje płatności zbliżeniowe NFC. Ale pamiętaj, musisz najpierw zainstalować Google Wallet z Google Play, aplikacja nie jest przedinstalowana.

Podsumowanie

Czy warto wydawać pieniądze na tę dziką bestię?

Infinix Note 12 2023

Infinix Note 12 2023 należy wziąć pod uwagę, jeśli potrzebujesz urządzenia z klasy średniej (do 1200 zł) z ciekawym designem, adekwatnymi kamerami, ​​dobrym ekranem i doskonałymi możliwościami multimedialnymi. Chociaż są pewne niuanse: trzeba ulepszyć oprogramowanie, brakuje modułu szerokokątnego.

Gdzie kupić Infinix Note 12 2023

Śledź nas na TwitterzeFacebooku i Instagramie.

Przeczytaj także:

Autor polskiej wersji artykułu – Julia Pakhomenko

OCENY WEDŁUG SEKCJI
Design
9
Materiały
8
Ergonomia
9
Ekran
8
Wydajność
8
Aparaty
8
Oprogramowanie
8
Czas pracy
10
Cena
9
Infinix Note 12 2023 należy wziąć pod uwagę, jeśli potrzebujesz urządzenia z klasy średniej (do 1200 zł) z ciekawym designem, adekwatnymi kamerami, ​​dobrym ekranem. Chociaż są pewne niuanse: trzeba ulepszyć oprogramowanie, brakuje modułu szerokokątnego.
- Advertisement -
Subscribe
Powiadom o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Infinix Note 12 2023 należy wziąć pod uwagę, jeśli potrzebujesz urządzenia z klasy średniej (do 1200 zł) z ciekawym designem, adekwatnymi kamerami, ​​dobrym ekranem. Chociaż są pewne niuanse: trzeba ulepszyć oprogramowanie, brakuje modułu szerokokątnego.Recenzja smartfona Infinix Note 12 2023: Poznaj dziką bestię